hirdetés
Külföld

Mérsékelt siker az új-zélandi fegyvervisszavásárlási séma

Ugyan több mint 56 ezer lőfegyvert adtak át az új-zélandi hatóságoknak a hat hónapos időszak alatt, ez mégsem tekinthető teljes sikernek, hiszen egyes becslések szerint az országban majdnem háromszor ennyi fegyver van magánszemélyeknél összesen.

Mérsékelt siker az új-zélandi fegyvervisszavásárlási séma
hirdetés

A fegyvervisszavásárlási sémát a hatóságok akkor indították el, amikor betiltották a félautomata lőfegyverek lakossági birtoklását a christschurchi, ötvenegy ember halálát követelő lövöldözést követően – idézi fel a BBC.

A tilalmat a parlament három héttel a március tizenötödikén történt lövöldözést követően fogadta el, ami rendkívül gyors döntésnek számít ugyan, de maga az incidens is az ország modern történelmének legsúlyosabb lövöldözése volt.

A bűncselekményt egy magát fehér fajvédőnek kikiáltó ausztrál férfi, Brenton Tarrant követte el, aki ellen már vádat emeltek, s jövőre a bírósági tárgyalások is megkezdődnek.

A fegyverek visszavásárlását áprilisban indította el a kormányzat. A séma értelmében az önként leadott fegyverekért közel 95 százalékos anyagi kompenzációt ajánlanak fel. A december 20-án zárult fegyver-visszavásárlás a rendőrség szerint sikerként könyvelhető el, hiszen több mint 56 ezer lőfegyvert adtak le az emberek.

hirdetés

Egy szervezet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy becsléseik szerint az országban összesen közel 170 ezer tiltott fegyver lehetett, amelyek egy részét az emberek továbbra is az otthonaikban rejtegethetnek, sokan éppenséggel csak ezért, mert „fogalmuk sincsen róla, mi folyik”.

Az új-zélandi rendőrség 2016-os becslése szerint 1,2 millió legálisan tartott fegyver volt akkor a civileknél, ami minden 4 főre átlag egy fegyvert jelent.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés