hirdetés
Külföld

Merénylet áldozata lett Haiti elnöke

A feltételezett elkövetők közül négy személyt lelőttek a biztonsági erők, miután azok tűzpárbajba keveredtek velük. Jovenel Moïse haiti elnök belehalt a merénylők által okozott sérüléseibe, felesége pedig megsérült.

Merénylet áldozata lett Haiti elnöke
hirdetés

A helyi hatóságok közlése szerint a lelőtt támadókon kívül két személyt őrizetbe vettek, azonban vannak további gyanúsítottak is, akik jelenleg is szökésben vannak, feltehetőleg a főváros, Port-au-Prince területén – derül ki a BBC cikkéből. A szökésben lévő gyanúsítottakat Leon Charles helyi rendőrfőnök szerint „megölik vagy elfogják” majd.

Az ötvenhárom éves elnököt halálos találat érte, felesége pedig megsérült, amikor a támadók lerohanták otthonukat szerdán. Jovenel Moïse elnököt több lövés is eltalálta, irodáját és hálószobáját pedig feldúlva találták. A haiti first lady állapota kritikus, de stabil – immár Florida egy kórházában ápolják őt.

A támadók három rendőrt túszul ejtettek, akiket végül sikerült kiszabadítaniuk a biztonsági erőknek.

Claude Joseph miniszterelnök ideiglenesen beiktatott miniszterelnök a gyilkossággal kapcsolatban az emberek nyugalmát kérte, valamint rendkívüli állapot bevezetéséről intézkedett. A rendkívüli állapot ideje alatt nemcsak a katonaság bevetése lehetséges, de például a tüntetéseket, gyülekezést is meg lehet tiltani.

Joe Biden amerikai elnök részvétét fejezte ki a történtek miatt, s Boris Johnson brit miniszterelnök is elítélte a történteket, miközben nyugalomra intett.

Az ENSZ biztonsági tanácsa csütörtökön zárt ajtók mögött tart találkozót a törtétekkel összefüggésben.

(A borítókép forrása: Ministerio de Relaciones Exteriores from Perú - https://www.flickr.com/photos/cancilleriadeperu/40563706515/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68372370)


hirdetés

További híreink