hirdetés
Külföld

Megdöbbentő hőmérsékleti rekordot rögzítettek Szicíliában

Az olaszországi Szicília szigetén a valaha mért legmelegebb hőmérsékletet rögzítették. A rekord nemcsak országos, hanem európai szintű lehet.

Megdöbbentő hőmérsékleti rekordot rögzítettek Szicíliában
hirdetés

A Szicílián mért 48,8 Celsius-fokos hőmérséklet a legmelegebb, Európában eddig mért csúcs lehet a BBC szerint.

A mérés eredményeiről a helyi hatóságok számoltak be, azonban még a Meteorológiai Világszervezet (WMO) megerősítése is szükséges ahhoz, hogy hivatalosan elismerjék az európai szintű hőmérsékleti rekordot.

A szokatlan csúcshőmérsékletet szerdán mérték Szirakúza közelében.

A Meteorológiai Világszervezet szerint a jelenlegi európai rekord 48 Celsius-fok, amit Athénban mértek még 1977-ben – a most mért érték azonban ezt majdnem egy teljes fokkal felülmúlja.

Az egyébként még Szicíliában, az évnek ezen időszakában sem mindennapos, hogy ilyen forróság uralkodjon. Jelenleg viszont Afrika felől egy Lucifer névre keresztelt anticiklon vonult az ország felé, majd tovább, amely igen magas hőmérsékleti értékeket hozott a térség fölé.

Az előrejelzések szerint az anticiklon Olaszország további területeinek irányába halad, így több városban, köztük Rómában is szokatlan hőséget eredményezhet.

Az olasz egészségügyi minisztérium vörös riasztásokat adott ki az extrém hőség miatt több városra vonatkozóan, s pénteken napközben lehet előrejelzéseik szerint a legveszélyesebb a helyzet.

Sajnos a mediterrán térségben a hőséghullám az erdőtüzek terjedését is serkenti, s több olaszországi térségben is meg kell küzdeniük a tűzoltóknak a gyorsan terjedő lángokkal.

(A borítókép forrása: pixabay.com / user32212)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés