hirdetés
Külföld

Majdnem 5 ezer piócát csempészett Kanadába egy férfi

Egy férfi összesen 4788 piócát csempészett egy Oroszországból Kanadába tartó repülőjáraton, ám felfigyeltek a különös szállítmányt tartalmazó csomagra, s így végül 15 ezer kanadai dolláros büntetést szabtak ki a piócacsempészre.

Majdnem 5 ezer piócát csempészett Kanadába egy férfi
hirdetés

A bizonyos Ippolit Bodounovot, aki a nem hétköznapi bűncselekményt elkövette, tavaly áprilisban vették őrizetbe a torontói Pearson Nemzetközi Repülőtéren, miután nagy méretű újrahasznosítható bevásárlószatyrában összesen 4788 vadon befogott, élő piócára bukkantak – írja a BBC hírportálja.

A piócákat néhol most is használják egészségügyi célokra, ám kereskedelmüket törvény szabályozza. A csomagot egyébként egy, a vámtisztviselőkkel dolgozó kutya szimatolta ki, amit követően a szatyornyi piócát tesztekre küldték, hogy megállapítsák, törvényes keretek között kerültek-e a táskába, s onnan Kanadába, vagy sem.

A szakértői vizsgálat során kiderült, hogy a Hirudo verbana faj képviselői voltak az állatok, amely a pusztán kettő, a vadállat-kereskedelmi törvények által érintett piócafaj egyike. A környezetvédelmi hivatal szerint ezeket a fajokat azért érinti a szabályozás, mert az orvosi célú felhasználásuk miatt gyűjtésük olyan mértékeket ölthetne, amely a faj fennmaradását már veszélyeztetné.

A férfi szatyrában talált összes pióca a vadonból származott. Ippolit Bodounovot törvény által szabályozott faj tiltott importjával vádolták, és 15 ezer kanadai dolláros bírságot szabtak ki rá. Az érintett faj egyébként az elsők között került be a vadállatkereskedelmi törvénybe, már 1823-ban is bizonyos szabályok vonatkoztak a kereskedelmére.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés