Külföld

Látszólag gyorsabban terjed az új koronavírus-törzs, de mit tudni még róla?

hirdetés

Az Egyesült Királyságban több szigorítást is bevezettek azokon a területeken, ahol ismerten megjelent a koronavírus egy új, a megfigyelések szerint a korábbinál gyorsabban terjedő törzse, amely hónapok alatt fejlődött ki, s vált aztán bizonyos területeken a koronavírus leggyakrabban megfigyelt törzsévé.

Látszólag gyorsabban terjed az új koronavírus-törzs, de mit tudni még róla?

A brit kormány egészségügyi tanácsadói „közepes bizonyossággal” állítják, hogy az új variáns a többinél gyorsabban képes terjedni – derül ki a BBC cikkéből. Ugyanakkor egyelőre még sok a kérdés a vírustörzzsel kapcsolatosan, és a vele kapcsolatos kutatások is kezdeti fázisban vannak.

Elsősorban három tényező miatt vetül nagy figyelem a vírustörzsre, mégpedig azért,

  • mert az gyorsan felváltja bizonyos területeken a korábban ismert törzset,
  • mert feltehetőleg a vírus működésének egy fontos elemét érintik a bekövetkezett mutációk, illetve,
  • mert ezen mutációk közül egyesekről már korábban megállapították, hogy növelik a vírus képességét arra, hogy megfertőzze a sejteket.

Ezek összességében tehát egy olyan vírustörzset eredményezhetnek, amely az eddig megfigyeltnél gyorsabb terjedésre képes.

Teljes bizonyosságunk azonban egyelőre nem lehet a fentiekkel kapcsolatosan sem – az új törzsek például azért is válhatnak gyakoribbá lokálisan, mert csupán „jókor voltak jó helyen” – például Londonban, ahol eddig viszonylag enyhe korlátozások voltak csak érvényben. Mostanra viszont már sokkal magasabb szintű korlátozások vannak érvényben, éppen azért, hogy lassítsák az új törzs terjedését.

Egy a témában kutató professzor a BBC-nek elmondta, hogy laboratóriumi kísérletekre van szükség a vírustörzs tényleges megismeréséhez, azonban jelen körülmények között aligha akad, aki hónapokat várna a cselekvésre.

Először szeptemberben azonosították az új törzset, majd novemberben a londoni esetek mintegy negyedét már ez a törzs okozta, decemberre pedig az arány kétharmados volt az új variáns javára.

A vírustörzzsel jelenleg az Egyesült Királyság szinte teljes területén találkoztak – Észak-Írország kivételével –, legnagyobb arányban viszont Londonban és Kelet-, valamint Dél-Angliában van jelen. Ezen kívül úgy tűnik, Ausztráliában és Dániában is okozott már fertőződést a törzs, továbbá Hollandiából is érkeztek információk arra vonatkozóan, hogy ott is megfigyelték a törzset.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés