hirdetés
Külföld

Közel száz áldozata van már a németországi áradásoknak

Már legkevesebb 93 ismert halálos áldozata van a németországi áradásoknak, és több száz ember van továbbra is, akik holléte nem ismert.

Közel száz áldozata van már a németországi áradásoknak
hirdetés

Északnyugat-Európában rekordszintű esőzéseket tapasztaltak, és több folyó is kilépett a medréből, ami hatalmas pusztítást okozott a régióban – írja a BBC.

Angela Merkel német kancellár a történtek fényében határozott küzdelemre szólított mindenkit a klímaváltozás ellen. Tudósok ugyancsak arra figyelmeztettek, hogy az ember által felgyorsított klímaváltozás a mostanihoz hasonló, extrém mértékű időszakos esőzésekhez vezethet a jövőben is.

Németország mellett Belgiumban, Hollandiában, Luxembourgban és Svájcban is voltak áradások, s Belgiumban már legkevesebb tizenkét ember halálát okozta az ítéletidő.

A németországi Ahrweiler járásban mintegy ezerháromszáz ember holléte nem ismert a hatóságok közlése szerint, s a helyi vezetés közlése szerint a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatai sem működnek a környéken, így telefonon sem lehet elérni az embereket.

Az egyik 700 fős lakosú település szinte teljes egészében megsemmisült az áradásokban, miközben a belga határnál egy nagyobb gát is a kapacitása végéhez ér, így mostanra már kezd túlfolyni rajta a víztömeg egy része.

Köln közelében egy kisebb városban egy egész házsor omlott össze az áradások miatt, és többen azért kértek segítséget, mert a víz mintegy „csapdába ejtette” őket. A helyi hatóságok szerint azonban több esetben egyelőre nem volt mód az emberek kimenekítésére.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Dean Moriarty)


hirdetés

További híreink