Külföld

Kivégezték az Egyesült Államokban Lisa Montgomeryt

hirdetés

Lisa Montgomery volt az utóbbi időben az egyedüli olyan nő az Egyesült Államokban, akire szövetségi halálbüntetést szabtak ki, s hajtottak végre egy igen kegyetlen gyilkosságért. A nő a halálos injekciót az Indiana állambeli Terre Haute börtönében kapta meg, miután előzőleg az amerikai legfelsőbb bíróság feloldotta a halálbüntetés késeltetését.

Kivégezték az Egyesült Államokban Lisa Montgomeryt

Az eset azért is került a figyelem központjába, mert a nő az ügyvédjei szerint mentálisan nem volt egészséges, valamint gyermekkorában súlyos bántalmazásnak volt kitéve – idézi fel a BBC.

Az ötvenkét éves nő különös kegyetlenséggel ölt meg egy várandós kismamát 2004-ben Missouriban, majd a még meg nem született csecsemőt, akit megtámadott anyjából távolított el, elrabolta.

Az áldozat egy huszonhárom éves lány, Bobbie Jo Stinnett volt, akinek halálát a súlyos vérveszteség okozta.

Montgomery az első női elítélt immár 67 éve, akit az Egyesült Államokban szövetségi halálbüntetésre ítéltek úgy, hogy azt végre is hajtották.

A beszámolók szerint a nő mellett álló személy a kivégzés előtt levette Montgomery arcmaszkját, s azt kérdezte, van-e bármilyen utolsó szava, vagy valami, amit mondani szeretne, ő azonban csak annyit felelt, hogy „nem”. A halála beálltát helyi idő szerint hajnali fél kettő után egy perccel állapították meg.

Ügyvédje, Kelley Henry szerint mindenkinek, aki részt vett a kivégzésben, „szégyellnie kellene magát”, mivel szerinte a nő egy „sérült és téveszméktől gyötört” személy volt, így kivégzése a meglátása szerint „távol állt az igazságosságtól”.

A kivégzést egyébként kétszer is elnapolták; egyszer a koronavírus-járvány miatt, azután pedig maga a bíró rendelte el a halasztást, ám az amerikai legfelsőbb bíróság végül lehetővé tette, hogy szerda reggel a nőt kivégezzék.

A nő ügyvédei a kivégzést azért ellenezték, mert nemcsak az elítélt gyermekkori sorsa volt bántalmazással és szenvedéssel teli, hanem meggyőződésük volt, hogy komoly mentális nehézségei is voltak védencüknek.

Ellenben a megölt 23 éves lány családja szerint olyan borzalmas volt a nő tette, hogy mindenképpen halálbüntetést kellett maga után vonnia. Az akkor már több hónapos terhes áldozattal Montgomery az interneten keresztül „barátkozott össze”, kihasználva, hogy a fiatal kismama nagyon szereti a kutyákat, amely aztán ismeretségük alapja lett. Az elkövető meg is jelent Stinnett házánál, ahol megtámadta a terhes nőt, majd egy kötéllel fojtogatni kezdte, és kivágta a gyermekét a méhéből.

Amikor a rendőrök rátaláltak, Montgomery azt állította nekik, hogy előző nap szülte a kislányt, akit magánál tartott. Miután azonban belezavarodott az általa felvázolt történetbe, bevallotta a gyilkosság elkövetését.

2007-ben a bíróság bűnösnek találta, s halálra ítélte a nőt.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés