hirdetés
Külföld

Járvány kockázatát is rejtheti egy újonnan Kínában azonosított influenzatörzs

Kutatók Kínában egy olyan új influenzatörzset azonosítottak, amelynek esetében fennáll az emberi járvány kialakulásának kockázata is. A vírustörzs nemrégiben jelent meg, s most sertések hordozzák, azonban emberek is megfertőződhetnek általa.

Járvány kockázatát is rejtheti egy újonnan Kínában azonosított influenzatörzs
hirdetés

A kutatókat aggasztja, hogy a vírustörzs tovább mutálódhat, s így képes lehet akár emberről emberre is terjedni, ami világméretű járvány kialakulásához is vezethet. Noha nincsen szó azonnali kockázatról, úgy vélik, hogy a vírus már annak az „előszobájában” jár, hogy magasabb szinten is adaptálódjon az emberi szervezethez, ezért aztán szoros megfigyelésre van szükség – számol be róla a BBC.

Mivel új törzsről van szó, ezért nem kizárt, hogy az embereknek alacsony lehet az immunitása a vírussal szemben, vagy akár teljesen hiányozhat is a vele szembeni immunitás.

A Proceedings of the National Academy of Sciences nevű lapban publikált tanulmányban ezért azt javasolják, hogy mihamarabb vezessék be a sertésekkel foglalkozó munkavállalók és maguk az állatok esetében is a megfigyelő célú ellenőrzéseket.

Az újonnan felfedezett vírustörzs egyelőre nem jelentett nagyobb kockázatot, azonban Kin-Chow Chang professzor és munkatársai, akik a tanulmányt végezték, fontosnak tartják, hogy ne hunyjon szemet a világ a vírus okozta esetleges kockázatok felett.

hirdetés

A G4 EA H1N1 névvel illetett vírustörzs képes „szaporodni” a légzőszerveket borító emberi sejtekben, s már találtak is bizonyítékokat arra, hogy embereket is fertőzhetett meg a vírus kínai vágóhidakon és sertéstelepeken.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a már meglévő védőoltások nem nyújtanak védelmet a most felfedezett vírustörzs ellen, szükség esetén azonban ezeket a kutatók szerint lehetne úgy alakítani, hogy betölthessék szerepüket vakcinaként.

Kin-Chow Chang azt mondta, hogy noha jelenleg a világ figyelmét az új koronavírus köti le, nem szabat szem elől téveszteni más, kockázatot rejtő új vírusokat sem. Hozzátette azt is, hogy annak ellenére, hogy ez az új vírus nem jelent azonnali problémát, figyelmen kívül azért nem szabad hagyni.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés