hirdetés
Külföld

Ismét erősödött az Iszlám Állam Irakban

Egyre több arra utaló jel van, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet újraszerveződik Irakban két évvel azt követően, hogy utolsó általa őrzött területét is elvesztette a közel-keleti országban.

Ismét erősödött az Iszlám Állam Irakban
hirdetés

A kurd és nyugati hírszerző szolgálatok tisztviselői a BBC-nek elmondták, hogy az Iszlám Állam jelenléte Irakban egy alaposan kigondolt felkelés, és egyre növekednek a terrorcsoport által végrehajtott támadások.

A milicisták egy veterán hírszerző ügynök szerint mostanra veszélyesebbek és felkészültebbek, mint az al-Káida harcosai, így például jobb technikáik és taktikáik vannak, valamint sokkal több pénz áll a rendelkezésükre. Utóbbi egyúttal azt is jelenti, hogy tudnak járműveket és fegyvereket, valamint élelmiszert és felszerelést vásárolni. Mindezen felül megfontoltabbak, ezért nehezebb ellenük fellépni.

A hírszerző ügynök szerint a terrorszervezet az elmúlt egy évet a terrorcsoport azzal töltötte, hogy megkezdje a „kalifátus” újraépítését annak romjaiból, mostanra pedig megnőtt az aktivitásuk, miután ez az újjászerveződési szakasz a végéhez közeleg.

Megjegyezte azt is, meglátása szerint egy „újfajta Iszlám Állam” jelent meg, amely már nem akar területek felett teljes ellenőrzést szerezni, ezzel elkerülve, hogy könnyebb célponttá váljon. Ehelyett az al-Káidához hasonlóan rejtettebb módon működnek tovább.

hirdetés

Mindezeken túl figyelmeztetett arra is, hogy az iraki fővárosban folyamatban lévő zavargások csak segítik az Iszlám Államot, azáltal is, hogy egyes szunnita muszlimokban erősíthetik azt az érzetet, hogy a terrorcsoport mintegy „szövetségesük”.

A kurd hírszerző szolgálatok becslése szerint Irakban a terrorcsoportnak mintegy tízezer tagja lehet, ebből 4-5 ezer az, aki aktívan közreműködik, a fennmaradó részük pedig szimpatizáns, vagy "alvó sejt".

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés