hirdetés
Külföld

Három embert meglőttek az újabb wisconsini tüntetéseken

Három embert meglőttek, miután immár harmadik napja voltak zavargások Wisconsinban azzal összefüggésben, hogy rendőrök egy afroamerikai férfira lőttek Kenosha településen.

Három embert meglőttek az újabb wisconsini tüntetéseken
hirdetés

David Beth Kenosha megyei seriff a New York Times-nak nyilatkozva azt mondta, hogy egy személy életét vesztette.

A lövöldözés akkor történt, amikor a tüntetők egy része fegyveres férfiak egy csoportjával került összetűzésbe – írja a BBC. A demonstrálók egyébként azért vonultak utcára, hogy tiltakozásukat fejezzék ki, amiért a rendőrök többször meglőttek egy Jacob Blake nevű afroamerikai férfit vasárnap intézkedés közben.

A vasárnapi eset részleteiről egyelőre nem közöltek bővebb információkat. A tüntetések miatt a wisconsini kormányzó a Nemzeti Gárda segítségét is igénybe vette.

Nem sokkal a vasárnapi esetet követően több száz ember vonult a kenoshai rendőrség épületéhez, de idővel egyes tüntetők agresszívvá váltak, és járműveket kezdtek gyújtogatni, ami miatt – a káoszban történő lövöldözések és rablások okán – a rendőrök az éjjel-nappal nyitvatartó üzletek tulajdonosainak azt tanácsolták, ezúttal zárjanak be.

A tüntetések és zavargások az elmúlt három éjszaka is folytatódtak, s a Nemzeti Gárda könnygázt, gumilövedéket, valamint füstbombát is bevetett, míg egyes tüntetők baseball-ütővel és gyújtogatással okoztak károkat. Kedden demonstrálók egy kisebb csoportja tűzijátékot és vizespalackokat dobált a rendőrök felé, akik erre gumilövedéket és könnygázt vetettek be.

Több más városban is voltak kisebb-nagyobb tüntetések.

Jacob Blake egyébként nem halt ugyan bele a sérüléseibe, de feltehetőleg soha nem fog tudni járni többé, és belső szervei közül is többet értek a lövedékek.

A huszonkilenc éves férfit ráadásul akkor lőtték meg a családon belüli erőszak miatt kihívott rendőrök, amikor a férfi kiskorú fiai az autóban ültek – így tehát a gyermekek végignézték az esetet, és a beszámolók szerint nagyon megrettentek.

Blake ellen egyébként erőszak és családon belüli bántalmazás miatt nyílt körözés volt érvényben, azt viszont nem tudni, hogy az intézkedő rendőrök ennek tudatában voltak-e, amikor kivonultak a helyszínre.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés