Külföld

Hajtányon hagyták el Észak-Koreát orosz diplomaták

Egy orosz diplomatacsoportnak és családtagjaiknak nem éppen megszokott módon, manuálisan hajtott hajtányok segítségével kellett elhagyniuk Észak-Koreát az ottani szigorú koronavírus-szabályozások miatt.

Hajtányon hagyták el Észak-Koreát orosz diplomaták
hirdetés

Az összesen nyolc személy az ország területének egy részén busszal és vonattal utazott a távozása során, azonban az orosz határt már csak kézi működtetésű hajtánnyal léphették át a vasúti pályát használva – írja a BBC.

Észak-Korea a személyforgalom legnagyobb részét felfüggesztette a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Továbbra is azt állítják egyébként, hogy náluk még nem jelent meg a vírus, noha független megfigyelőcsoportok nem tartják ezt az állítást valószínűnek.

hirdetés

A tavalyi év kezdete óta nem mehetnek Észak-Korea területére külföldről a vonatok, ahogyan a legtöbb nemzetközi repülőjáratot is felfüggesztették. Az orosz diplomaták számára így nem nagyon mutatkozott más választás, mint hogy a hajtányon utazva térjenek vissza hazájukba.

Az orosz külügyminisztérium a Facebookon egy bejegyzésben azt írta:

„Mivel a határokat több mint egy éve lezárták, és leállították a személyforgalmat, hosszú és nehéz út vezetett haza (a diplomaták számára)”.

A hajtányról és utasairól az interneten fényképek és egy videó is megjelent. Kiderült az is, hogy a szerkezet működtetésének oroszlánrészét Vladislav Sorokin, a nagykövetség titkára vállalta magára, aki a határnál ívelő hídon haladásra bírta a hajtányt.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/N4hnA16N5oM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

A minisztérium tisztviselői az orosz oldalon már várták a különleges járművel érkező diplomatákat, akik ott aztán egy jóval hagyományosabb közlekedési eszközre – buszra – szálltak, amellyel Vlagyivosztok repülőterére szállították őket.


hirdetés

További híreink
hirdetés