hirdetés
Külföld

Frissítette hosszú távú védelmi stratégiáját a brit kormány

Frissítette alig két éve kidolgozott hosszú távú integrált védelmi stratégiáját a brit kormány. A hétfőn kiadott új változat jelentősen emeli a védelmi költségvetés finanszírozását, elsősorban a globális biztonságot Oroszország és Kína részéről fenyegető új geopolitikai veszélyekre hivatkozva.

Frissítette hosszú távú védelmi stratégiáját a brit kormány
hirdetés

Az "Integrated Review Refresh 2023" címet viselő 63 oldalas cselekvési terv - a 2021-es stratégiai felülvizsgálat átdolgozott változata - a dokumentum szövege szerint mindenekelőtt az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott válasz.

A tanulmány megállapítja, hogy az ukrajnai háború a legnagyobb katonai konfliktus, valamint menekült- és energiaválság Európában a második világháború vége óta, következményeként "hazai térségünk" ismét nagyszabású, nagy intenzitású szárazföldi hadviselés helyszíne, és ennek kihatásai vannak Nagy-Britannia és a NATO elrettentési és védelmi hozzáállására.

A dokumentum szerint a geopolitikai feszültségek eszkalációjának kockázata nagyobb, mint évtizedek óta bármikor, és egyre magasabb a tesztelési vagy már hadrendbe állítási szakaszban járó, magas technológiájú fegyverrendszerek száma.

Azok a hadászati stabilitási mechanizmusok, amelyek a 21. században eddig elősegítették a félreértések, a számítási hibák és az akaratlan eszkalációk kockázatának enyhítését, nem fejlődtek kellő ütemben ahhoz, hogy garantáltan elejét vegyék a versengések ellenőrizetlen konfliktussá fajulásának - fogalmaz a brit kormány felülvizsgált stratégiai tanulmánya.

hirdetés

A dokumentum szerint az indiai- és a csendes-óceáni térségben parázsló feszültségek erősödnek, és ha ebben a régióban konfliktus robban ki, annak nagyobb globális következményei lennének, mint az ukrajnai háborúnak.

Az iráni rezsim részéről megnyilvánuló fenyegetések is erősödtek; ezt jelzi például az iráni nukleáris fejlesztési program előrehaladása, vagy a teheráni kormány nagy-britanniai akciói - áll a brit kormány stratégiai felülvizsgálati elemzésében.

A tanulmány szerint a tavalyi év eleje óta 15 olyan hiteles fenyegetés jutott a brit hatóságok tudomására, amely brit vagy Nagy-Britanniában élő személyek megölésére vagy elrablására irányult az iráni rezsim részéről.

Mindezekre tekintettel a hétfőn ismertetett dokumentum szerint a brit kormány a következő két évben ötmilliárd fonttal (2180 milliárd forinttal) növeli a védelmi minisztérium költségvetését.

A pótlólagos források elsődleges célja a hadfelszerelési állomány feltöltése és növelése, új beruházások végrehajtása a brit hadianyag-infrastruktúra ellenálló-képességének erősítésére, valamint a nukleáris kapacitás további korszerűsítése - áll a dokumentumban.

A felülvizsgálati elemzés szerint mindez azt is jelenti, hogy a brit védelmi kiadások az idén elérik a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékát, sőt az Ukrajnának nyújtott támogatással együtt 2,29 százalék lesz a GDP-arányos védelmi költségvetés szintje.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a dokumentum közzétételéhez fűzött nyilatkozatában közölte: a hosszabb távú cél az, hogy a brit védelmi kiadások elérjék az éves GDP-érték 2,5 százalékát.

A felülvizsgálati terv intézkedik arról is, hogy azonnali hatállyal létrejön a brit elhárítási szolgálaton (MI5) belül egy új nemzeti védelmi biztonsági hatóság (National Protective Security Authority), amelynek feladata az lesz, hogy szakértői biztonsági tanácsokkal lássa el közvetlenül a brit üzleti vállalkozások és egyéb szerveződések széles körét.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés