Külföld

Franciaországban már decemberben lehetett koronavírusos beteg

Orvosa szerint egy beteg, akit tavaly december huszonhetedikén tüdőgyulladással diagnosztizáltak, valójában az új koronavírussal fertőződhetett meg – számol be róla a BBC.

Franciaországban már decemberben lehetett koronavírusos beteg

Dr. Yves Cohen a francia sajtónak azt nyilatkozta, hogy még csak nemrégiben vetettek teszt alá egy mintát, amelyet december végén vettek, és a teszt a koronavírusra pozitív eredményt hozott.

A beteg egy ötvenes éveiben járó férfi volt, aki azóta teljesen felépült. Ő maga azt mondta, fogalma sincsen arról, hogy vajon hol szedhette össze a vírust, hiszen nem járt egyetlen olyan területen sem, amely a vírus szempontjából „fertőzöttnek” lett volna tekinthető – derül ki a BBC cikkéből.

Ez az információ egyúttal azt jelenti, hogy a vírus már majdnem egy hónappal azt megelőzően is jelen volt Franciaországban, mint korábban vélték. Egészen ezidáig ugyanis az első három megerősített fertőződést január 24-re datálták, s az ekkor azonosított betegek közül ketten jártak Kínában, ahol a járvány először megjelent, míg a harmadik személy a másik két fertőződött közeli rokona volt.

Yves Cohen, az újonnan tesztelt mintát nyújtó beteg orvosa elmondta, hogy nemrégiben áttekintette azoknak a betegeknek a leleteit, akiket decemberben és januárban kezeltek influenzáéhoz hasonlatos tünetekkel.

Összesen az orvos tizennégy beteg nazális mintáit küldte tesztelésre, amelyek közül egy beteg esetében mutatták ki a koronavírus-pozitivitást. Még kétszer újratesztelték az adott betegtől származó mintát, s mindkétszer megerősítést nyert, hogy nem tévedésről van szó, hanem valószínűleg valóban koronavírusos volt az adott páciens a mintavétel idejében – vagyis december végén.

Az orvos azt mondta, értesítette a francia nemzeti egészségügyi szolgálatot, valamint a virológusokat arra szólította, hogy teszteljék újra a mintákat az új koronavírusra is, melyeket a kórházakban vettek.

Ezen a héten várható egy teljeskörű jelentés a kérdésben, melyet a International Journal of Antimicrobial Agents nevű lapban publikálnak majd.További híreink