Külföld

Franciaország az idősek oltására is használja az AstraZeneca készítményét

Több országban azért vetették el – mintegy biztonsági lépésként – a 65 év felettiek az AstraZeneca vakcinájával történő oltását, mert a védőoltás hatékonyságára vonatkozó adatok csak kis számú idősebb korú mintacsoport vizsgálatán alapultak.

Franciaország az idősek oltására is használja az AstraZeneca készítményét
hirdetés

A francia kormány közölte, hogy az idősebb emberek, akiknek van valamilyen alapbetegsége, megkaphatják az AstraZeneca és az Oxford által kifejlesztett koronavírus elleni védőoltást, szemben a vakcinával olthatók köréről korábban megfogalmazott feltételekkel – derül ki a BBC hírportáljának beszámolójából.

A francia egészségügyi miniszter úgy fogalmazott:

hirdetés

„Az alapbetegségekkel érintett személyeket be lehet oltani az AstraZeneca vakcinájával, köztük azokat is, akik életkora 65 és 74 év között van”.

Múlt hónapban engedélyezték az AstraZeneca készítményének használatát Franciaországban, ám csak azzal a megkötéssel, hogy az oltást a 65 év alattiaknak lehet adni, mert a vakcina hatékonyságát illetően nem állt rendelkezésre elegendő tudományos adat.

Azóta újabb tanulmányok mutattak rá arra, hogy nemcsak a 65 év alattiak, de az idősek körében is magas a vakcina hatékonysága.

Noha az Egyesült Királyságban a kezdetektől fogva széles körben oltottak az Oxford és AstraZeneca által fejlesztett készítménnyel, az Európai Unió több országában – így Németországban és hazánkban is – meghagyták a vakcina használatát a 65 év alattiak oltására a fentebb már említett okból.

Az uniós gyógyszerhatóság ugyan minden korosztályra vonatkozóan engedélyezte a védőoltást, azonban az egyes tagországok szabadon mérlegelték, hogy milyen esetekben találják biztonságosnak a védőoltás alkalmazását.

Mindeközben Kanadában továbbra sincsenek meggyőzve a hatóságok a készítmény hatékonyságával kapcsolatban az idősebb korcsoportban, hiszen ott éppen hétfőn mondták ki ellenjavaltnak ennek az oltásnak a 65 év felettiek oltására történő használatát. Ezt azzal indokolták, hogy a korcsoportra vonatkozó tesztadatok mennyisége viszonylag alacsony.


hirdetés

További híreink
hirdetés