hirdetés
Külföld

Fenyegető erdőtüzek miatt evakuálnak Görögországban

Több ezer helybélit és turistát kellett evakuálni Athéntól északra fekvő településekről, mivel szerte Görögországban több erdőtűz is terjedni kezdett.

Fenyegető erdőtüzek miatt evakuálnak Görögországban
hirdetés

A tüzek terjedésének sajnos az erős szél és a nagy hőség egyaránt kedveznek, így igen nehéz megfékezni a lángokat. Két ember, köztük egy tűzoltó hunyt el a tűzben eddig, és további húsz személy megsérült – írja a BBC.

Görögországban jelenleg összesen mintegy százötven különböző tűzről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, és hat régióban ennek megfelelően magas fokú készültséget rendeltek el.

Ahogyan más európai országokban, úgy Görögországban is szokatlanul szélsőséges időjárás volt jellemző ezen a nyáron, ami Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök szerint a klímaváltozás gyakorlati hatásainak példája lehet.

Több száz tűzoltó dolgozik folyamatosan a tüzek megfékezésén, és mintegy húsz tűzoltó helikoptert is bevetnek. Több ország, köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Franciaország is küldött tűzoltókat és repülőgépeket segítségképpen.

Az előrejelzések alapján továbbra is terjednek még a tüzek az elkövetkező órákban, noha a korábbi 40 fokról sok helyen 35 fok köré csökkent a hőmérséklet.

Több ezer embert evakuáltak Athéntól valamivel távolabb, miután üzleteket, autókat és házakat veszélyeztettek a lángok.

(A borítókép forrása: pixabay.com/ Steve Buissinne)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés