hirdetés
Külföld

Észak-Korea új taktikai fegyvert tesztelt

Észak-Korea a közlése szerint újfajta taktikai fegyvert tesztelt, amelyet „nagy erejű robbanótöltettel” szereltek fel. Ez az első hasonló fegyverkísérlet, amelyet az ázsiai ország Donald Trump és Kim Dzsongun – megállapodás nélkül véget ért – csúcstalálkozóját követően végrehajtott.

Észak-Korea új taktikai fegyvert tesztelt
hirdetés

Az észak-koreai állami média a bejelentésen kívül nem sok konkrétumot közölt, elemzők ugyanakkor valószínűtlennek látják, hogy az ország ismét az Egyesült Államokat fenyegető hosszú hatótávolságú fegyvereket kezdene tesztelni – számol be róla a BBC. Egy hasonló, tavaly novemberi kísérlettel a szándék vélekedések szerint az lehetett, hogy az Egyesült Államokra nyomást gyakoroljanak.

A legutóbbi csúcstalálkozó óta az újabb nukleáris tárgyalásokat illetően egyelőre csekély előrelépést sikerült elérni. Februárban Donald Trump és Kim Dzsongun Vietnam fővárosában, Hanoiban találkoztak, hogy az atomfegyver-mentesítésről egyeztessenek, ám itt nem sikerült megállapodást elérni. Múlt héten Kim Dzsongun azt hangoztatta, hogy Donald Trumpnak „megfelelő hozzáállást” kell tanúsítania ahhoz, hogy a tárgyalások folytatódhassanak.

Az észak-koreai KCNA hírügynökség szerint az újabb tesztet maga Kim Dzsongun felügyelte. Az állami hírügynökség egyúttal arról is beszámolt, hogy a fegyvertesztet különböző módokon, különböző célpontokra irányítva is elvégezték. Ez elemzők szerint arra utalhat, hogy a fegyvert ki lehet lőni földről, levegőből és vízből egyaránt.

Az észak-koreai vezető azt mondta, hogy fejlesztésük „igen nagy horderejű jelentőséggel bír” a hadseregük haderejének tekintetében.

hirdetés

Mivel a hírügynökség beszámolójában nem sok konkrétum szerepelt, így azt sem tudni, hogy milyen típusú rakétáról lehet szó – jóllehet, megfigyelők abban egyetértenek, hogy feltehetőleg ez alkalommal egy rövid hatótávolságú rakétát teszteltek.

Tavaly Kim Dzsongun azt mondta, hogy felhagy a nukleáris tesztekkel, és nem indít több interkontinentális ballisztikus rakétát, miután Phenjan nukleáris képességeit immár bizonyítottnak látja. A BBC szerint ugyanakkor látszólag továbbra is folyik nukleáris tevékenység, és a műholdfelvételek tanulsága szerint Észak-Korea elsődleges nukleáris teszthelyszínén is mozgolódás volt.

Az ázsiai ország állítja, hogy sikerült olyan kis méretű nukleáris bombát fejlesztenie, amelyet egy hosszú hatótávolságú rakétára lehetne illeszteni, vagy akár olyan ballisztikus rakétákra is, amelyek elérhetik az Egyesült Államok területét.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés