Külföld

Észak-Korea ismét rakétatesztet végzett

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt a Japán-tengerbe az Egyesült Államok és Japán közlése szerint, ami Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta az első ilyen rakétateszt volt.

Észak-Korea ismét rakétatesztet végzett
hirdetés

Phenjan ugyan az ENSZ Biztonsági Tanácsa szabályozásának érdelében nem tesztelhetne ballisztikus rakétát, ezt időről-időre mégis megteszi.

A BBC szerint az újabb rakétakísérletet Japán és Dél-Korea is elítélte.

hirdetés

Napokkal ezelőtt két másik, ámde nem ballisztikus rakétát is tesztelt Észak-Korea, amelyeket a Sárga-tengerbe lőtt ki.

Japán közlése szerint a mostani tesztből nem jutott tudomásuk szerint rakétamaradvány az ő fennhatóságuk alá tartozó területekre.

Az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága, amely az adott ázsiai térség honvédelmi erőit felügyeli, csütörtökön közölte, hogy az újabb észak-koreai rakétateszt rámutatott arra a fenyegetésre, amelyet Észak-Korea fegyverkezési programja jelent szomszédaira és a nemzetközi közösségre.

Joe Biden az új fejleményekkel kapcsolatosan egyelőre nem tett nyilatkozatot, s a korábbi rakétatesztre úgy reagált, hogy azt az Egyesült Államok – lévén, rövid hatótávolságú, nem ballisztikus rakétákról volt szó – nem tekintette provokációnak.

Fontos az is, hogy a csütörtöki tesztre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok átvett egy pénzmosással gyanúsított észak-koreai üzletembert, akit Malajzia adott ki számukra. Ez az eset Phenjant annyira feldühítette, hogy minden diplomáciai kötelékét felfüggesztette Malajziával.


hirdetés

További híreink
hirdetés