Külföld

Engedélyt kapott az Egyesült Királyságban az Oxford és az AstraZeneca vakcinája

hirdetés

Az Egyesült Királyságban megkapta a forgalmazáshoz szükséges engedélyt az Oxford és az AstraZeneca fejlesztette vakcina, az első adagokat pedig hétfőn fogják beadni az egyre emelkedő koronavírusos esetek közepette.

Engedélyt kapott az Egyesült Királyságban az Oxford és az AstraZeneca vakcinája

Az Egyesült Királyság 100 millió adag vakcinát rendelt, amely 50 millió ember beoltásához volna elég – derül ki a BBC cikkéből. A Pfizer vakcinájával együttesen Matt Hancock egészségügyi miniszter közlése szerint ez a mennyiség elég lesz ahhoz, hogy a teljes brit lakosságot be tudják oltani.

Boris Johnson miniszterelnök a vakcina kifejlesztését a brit tudomány diadalának nevezte, s hozzátette, hogy most minél hamarabb minél több embert be kell oltani az országban.

Chris Whitty angol vezető egészségügyi tisztviselő is méltatta azt a „jelentős közös erőfeszítést”, aminek köszönhetően eljutottak idáig.

Kedden az Egyesült Királyság területén 53 135 új koronavírusos esetet azonosítottak, ami a tömeges tesztelések kezdete óta a legnagyobb napi növekedést mutatja, miközben 414 újabb koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset történt. (Ezek olyan esetek, amikor a pozitív teszteredményt követő 28 napon belül hal meg egy páciens.)

Az Oxford és AstraZeneca készítményét 2020 első hónapjaiban fejlesztették, majd áprilisban tesztelték először emberen, amit egy több ezer ember részvételével történő nagyobb tesztelés is követett.

Ez a második olyan oltóanyag, amely engedélyt kap az Egyesült Királyságban, miután előzőleg a Pfizer oltóanyagát engedték fogalomba kerülni. Azzal a készítménnyel már több mint 600 ezer embert oltottak be.

Az Oxford oltóanyagának egyik előnye, hogy nem kell extrém hideg hőmérsékleten tárolni, így könnyebben tudják eljuttatni azokra a helyekre, ahol az embereket beoltják.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés