hirdetés
Külföld

Emmanuel Macron francia elnököt is megfigyelhették a Pegasussal

Emmanuel Macron francia elnök is egyike lehetett azoknak a vezetőknek, akiket a Pegasus nevű, egy izraeli cég által fejlesztett mobilos kémprogram segítségével megfigyeltek.

Emmanuel Macron francia elnököt is megfigyelhették a Pegasussal
hirdetés

A Pegasus nevű szoftver a gyártók által is ismeretlen hibákat kihasználva teszi lehetővé a készülékek megfigyelését – ide értve az üzenetekhez, fényképekhez való hozzáférést is.

A BBC szerint vezetők is vannak a mintegy 50 ezer telefonszámot tartalmazó listán, amelyen feltehetőleg olyan emberek szerepelnek, akiket az izraeli NSO cég ügyfelei célszemélynek tartottak.

Az izraeli fejlesztő cég, az NSO cáfolta, hogy ilyen célokra alkotta volna meg a szoftvert, ehelyett azt állítja, hogy bűnözők és terroristák lefülelésének segítése volt a Pegasus eredeti célja. Hozzátették azt is, hogy kizárólag honvédségi, hírszerzési és rendőrségi ügyfelek számára adták el a szoftvert, de közülük is csak olyanoknak, amelyek emberi jogi megítélése kedvező volt.

Az NSO szerint a Forbidden Stories nevű párizsi székhelyű NGO és az Amnesty International közreműködésével készült jelentés „teljességgel rossz következtetéseket és nem hitelesen alátámasztott elméleteket” tartalmaz.

Mindeközben a Le Monde francia lap szerint a marokkói hírszerzés azonosított egy telefont, amelyet Emmanuel Macron francia elnök 2017 óta használt. Marokkó tagadja, hogy az NSO ügyfele lenne, vagy lett volna.

Az, hogy valakinek a telefonszáma szerepel a listán, a beszámolók szerint még nem jelenti azt, hogy ténylegesen megfigyelték őt, azonban arra utalhat, hogy lehetséges célszemélyként tekintettek rá. Így azt sem tudni, hogy a francia elnök készülékét valóban megfigyelték-e a Pegasussal, vagy sem.

A lehetséges megfigyeltek listája iraki, dél-afrikai, marokkói és pakisztáni vezetőket is tartalmaz, továbbá harmincnégy ország több mint hatszáz tisztviselőjének és politikusának számát is fellelték a listán.

Emmanuel Macron azt mondta, hogy amennyiben igazak a feltételezések, úgy igen komoly dologról van szó.

A Pegasus-botrány hazánkat sem kerülte el, hiszen – ahogyan arról már beszámoltunk – magyar tényfeltáró újságírók, médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek és szűkebb környezetük ellen is használhatták a jelek szerint a programot.

A magyar kormány ez utóbbival kapcsolatban korábban azt közölte kérdésekre reagálva, hogy „Magyarország demokratikus jogállam, és mint ilyen, ha egyénekről van szó, mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járt és jár el”. Hozzátették, Magyarországon a titkosszolgálati eszközök használatára felhatalmazott állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati intézmények.

(A borítókép forrása: Presidencia de la República Mexicana - Visita de Trabajo a Francia, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65306654)


hirdetés

További híreink