hirdetés
Külföld

Elnevezték a koronavírus újonnan felbukkant törzsét

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a tavaly év végén azonosított és Kínában járványt okozó koronavírus-törzs a Covid-19 nevet viseli immár hivatalosan is.

Elnevezték a koronavírus újonnan felbukkant törzsét
hirdetés

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója elmondta, hogy

„immár van nevünk a betegségre, ez pedig a Covid-19”.

A szervezet vezetője egyúttal ismét arra szólította fel a világot, hogy harcoljon az új vírus ellen olyan keményen, ahogyan csak lehet.

A BBC felidézi, éppen nemrégiben a vírus okozta halálozások száma meghaladta az ezret, és már több tízezer ember fertőződött meg a vírussal.

hirdetés

A koronavírus megnevezés maga egyébként egy víruscsoportot jelöl, amelybe a legújabban felfedezett törzs is beletartozik ugyan, de ennél jóval tágabb értelmű fogalomról van szó, vagyis több más vírust is ide sorolunk.

A Nemzetközi Vírustaxonómiai Bizottság előzőleg SARS-CoV-2 néven azonosította a törzset, ám a kutatók kérték, hogy hivatalos nevet kapjon a vírus, hiszen úgy elkerülhető lehet a víruscsoportot övező félreértések és tévhitek kialakulása.

Olyan nevet szerettek volna, amely nem utal sem földrajzi elhelyezkedésre, sem egy állatra, vagy egy személyre, netán embercsoportra, és fontos szempont volt az is, hogy könnyen kiejthető legyen az adott név. Természetesen azt is figyelembe vették, hogy lehetőleg a megnevezésnek köze legyen a betegséghez.

A WHO közlése szerint fontos, hogy legyen neve a betegségnek, ezáltal elkerülhetővé téve a más, pontatlan vagy téves információkat közvetítő nevek használatát. Egyúttal esetleges későbbi járványok esetén is egyfajta szabványt jelenthetne a most bevezetésre kerülő név.

Az új név egyébként a „corona”, a vírus, illetve a disease, vagyis betegség szavakból tevődik össze, ami mellett az azonosításának éve, vagyis 2019 is megjelenik benne.

A Covid-19 vírus immár több mint 42 ezer embert fertőzött meg Kínában, és a halálos áldozatok száma is elérte az ezer főt, ami meghaladja a 2002-2003-as sars-járvány áldozatainak számát. Csak hétfőn 103 ember halt meg Hubei tartományban, így ez volt a járvány kitörése óta a leghalálosabb nap. Jó hír viszont, hogy a korábbiakhoz képest majdnem 20 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés