hirdetés
Külföld

Elhunyt Fülöp herceg

99 évesen meghalt Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit uralkodó férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

Elhunyt Fülöp herceg
hirdetés

A Buckingham-palota közleményében úgy fogalmazott:

„Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Őfelsége a királynő szeretett férje, Királyi Fensége Fülöp herceg, Edinburgh hercege haláláról tett bejelentést”.

A közlemény szerint ma reggel a windsori kastélyban ment el békében a királynő férje.

Boris Johnson brit miniszterelnök a gyászhírre reagálva azt mondta, Fülöp herceg „számtalan fiatal ember életében jelentett inspirációt”. Méltatta őt azért is, mert segített a királyi család és a monarchia irányításában, s azok boldogságának és egyensúlyának megőrzésében is.

A herceg 1947-ben vette feleségül II. Erzsébetet, aki öt évvel esküvőjük után lépett trónra - idézi fel a BBC.

Utóbb márciusban hagyhatta el a kórházat az idős herceg, miután egy hónapon át kórházban kezelték őt egy korábban is meglévő szív- és érrendszeri állapota miatt.

A királynőnek és Fülöpnek négy gyermeke, nyolc unokája és nem kevesebb, mint tíz dédunokája született eddig. Első fiuk, Károly 1948-ban jött világra, kinek húga, Anna hercegnő 1950-ben látta meg a napvilágot. András herceggel 1960-ban, Eduárddal pedig 1964-ben gyarapodott az uralkodói család.

Fülöp a görögországi Korfu szigetén született 1921. június 10-én, apja András görög királyi herceg, I. György görög király fiatalabbik fia volt. Anyja, Aliz battenbergi hercegnő Lajos Ferenc battenbergi herceg lánya, egyszersmind az egykori Viktória királynő leszármazottja volt.


hirdetés

További híreink