hirdetés
Külföld

Egy oltás is elég azoknak, akik Horvátországba mennének

A tegnapi naptól egy koronavírus elleni oltással is be lehet már utazni Horvátországba Davor Bozinovic horvát belügyminiszter szerdai bejelentése szerint.

Egy oltás is elég azoknak, akik Horvátországba mennének
hirdetés

Azok, akik felvették a Pfizer/BioNTech, a Moderna vagy a Szputnyik V vakcina első dózisát, 22 nap múltán már mehetnek Horvátországba, ugyanakkor ha régebben kapták a vakcinát, mint 42 nap, akkor már nem érvényes rájuk az enyhítés. Az AstraZeneca oltóanyaga ennél kicsit tovább, 84 napig elfogadott a 22. naptól abban az esetben, ha valaki csak egy adagot kap belőle – számol be róla a Turizmus.com.

A többi vakcina esetében továbbra is előírás, hogy meglegyen mindkét dózis, és a második oltás felvétele után elteljen 14 nap.

Horvátország és Magyarország egymás oltási igazolásának kölcsönös elismeréséről korábban megállapodást kötött, így minden vakcinatípust elfogad a horvát fél, amellyel itthon oltottak. A belépéshez a plasztikkártya mellett a papír alapú oltási igazolásra is szükség van, amelyen a vakcina típusa és az oltási dátum is szerepel.

Aki nem kapott semmilyen oltást, és a fertőzésen sem esett át, az 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, illetve 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszttel léphet Horvátország területére.

Horvátországban eddig 1,3 millióan kaptak védőoltást, közülük 509 ezren már a második adagot is felvették.

A járványtól függetlenül a portál szerint idén nyáron is jelentős turistaforgalommal kell számolni hétvégente a határon átkelőknek, és elsősorban a horvátországi turnusváltások idején – péntektől hétfőig – a letenyei határátkelőhelyeken alakulhat ki jelentős várakozási idő.

A várakozások elkerülése érdekében alternatív útvonalként az Isztria irányába tartóknak azt tanácsolják, hogy az M7-es, majd M70-es autópályán, Szlovénián keresztül utazzanak. Aki Horvátország déli részére megy, az az M6-os autópályán, az udvari határátkelőhelyen keresztül is mehet, s a magyar állampok a barcsi közúti határátkelőn át is mehetnek.

A Letenyén keresztül érkezők/távozók a gyorsabb haladás érdekében az autópályán lévő határátkelő helyett választhatják a közeli közúti határátkelőket is.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Ivan Ivankovic)


hirdetés

További híreink