Külföld

Dél-Koreába disszidált egy magas rangú észak-koreai diplomata

hirdetés

Egy magas rangú észak-koreai diplomata Dél-Koreába disszidált sajtójelentések szerint.

Dél-Koreába disszidált egy magas rangú észak-koreai diplomata

A Ryu Hyun-woo nevű férfi a kuvaiti észak-koreai nagykövet volt, ám egy lapértesülés szerint 2019 szeptemberében családjával Dél-Koreába menekült – írja a BBC. A beszámolók szerint a férfi azért hagyta ott korábbi hazáját, mert szerette volna, ha gyermekeinek egy jobb jövőt tudna biztosítani.

Igen hasonló eset volt egyébként az is, amikor 2018-ban egy Jo Song-gil nevű, Olaszországban dolgozó észak-koreai diplomata eltűnt. Ő 2019-ben disszidált, s az esetről 2020-ban számoltak be a nyilvánosság előtt.

A dél-koreai tisztviselők egyelőre az újabb értesüléseket nem erősítették meg.

Noha évről évre mintegy ezer ember menekül Észak-Koreából Dél-Koreába ezen vállalkozásuk nagy kockázatossága ellenére is, az viszonylag ritka, hogy magas beosztású tisztviselők disszidáljanak.

A menekülni próbáló észak-koreai emberek nagy része vagy az erősen őrzött demilitarizált zónán át próbál szökni, vagy a kínai határon át, ám utóbbinak megvan még az a kockázata is, hogy onnan vissza is küldhetik őket.

A sajtójelentések szerint Ryu Hyun-woo 2019 szeptemberében érkezett Dél-Koreába, ahol menedéket kért, ám egészen eddig az eset titokban maradt. A férfi 2017 óta volt országa kuvaiti nagykövete.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés