hirdetés
Külföld

Búvárokkal keresik az új-zélandi vulkánkitörés áldozatait

Az új-zélandi rendőrség búvárokat alkalmaz a White-szigeten történt vulkánkitörés nyomán az áldozatok keresésére, miután hat holttestet már sikerült elhozni a szigetről a kereső művelet során.

Búvárokkal keresik az új-zélandi vulkánkitörés áldozatait
hirdetés

A vulkán hétfőn tört ki, amikor negyvenhét ember volt a szigeten. A nyolc eltűnt személy feltehetőleg mindegyike életét vesztette, míg további nyolc személy halálát már megerősítették. Húsz ember intenzív kezelésben részesült a súlyos égési sérülései miatt – idézi fel a BBC.

A pénteki napon a holttestek keresését annak ellenére is megkezdték, hogy fennáll a kockázata egy újabb vulkánkitörésnek. A rendőrség közleménye szerint a még fennmaradó két áldozat holttestének keresése helyi idő szerint szombaton reggel folytatódik.

Előzőleg az áldozatok keresését azért függesztették fel, mert félő volt, hogy a műveletet végző személyzet élete is veszélybe kerülhet.

Jacinda Ardern miniszterelnök újságíróknak elmondta, hogy meg kell, és meg is fogják válaszolni, hogy hogyan engedhették az embereket az aktív vulkánhoz. Egyúttal azonban közölte, hogy tiszteletben kell tartaniuk azt is, hogy vannak olyan emberek, akik most kaphatják vissza barátaikat, családtagjaikat.

hirdetés

Pénteken reggel, noha a kockázat nem csökkent, mégis megkezdték az áldozatok holttestének „gyors” kiemelését, az eltűntek közül hat személy holttestét szállították el a szigetről.

Egy nyolc specialistából álló csoport helikopterrel közelítette meg a szigetet, és négy órán át folytatták a holttestek keresését és kiemelését.

Közleményben Mike Bush rendőrparancsnok azt közölte, sajnálatos módon két eltűntet még nem találtak meg, vagyis nem tekinthető befejezettnek a kereső művelet. Mivel tudomásuk van arról, hogy legalább egy holttest a vízben van, ezért jelenleg búvárokat is alkalmaznak a kereséshez.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés