Külföld

Biden a beiktatása után máris több rendeletet aláírt

hirdetés

Joe Biden amerikai elnök már pár órával beiktatása után több rendeletet írt alá, s megkezdte elődje, Donald Trump egyes intézkedéseinek visszafordítását is.

Biden a beiktatása után máris több rendeletet aláírt

A BBC szerint az elnök a Twitteren azt írta, hogy „nincs vesztegetni való idő, amikor a velünk szemben lévő krízis kezeléséről van szó." Eddig már 15 elnöki rendeletet írt alá, amelyek közül az elsők a koronavírus okozta válságra adott szövetségi lépéseket fokozzák. További rendeletek Trump a klímaváltozással és bevándorlással szembeni korábbi viszonyulását ellensúlyozzák.

Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnökeként szerdai beiktatását követően kezdte meg a munkát az Ovális Irodában. Maga a beiktatás a koronavírus miatti korlátozások következtében igazán szokatlan képet festett, hiszen alig páran voltak csak jelen a megszokott tömeghez képest az eskütétel és ünnepség helyszínénél.

Joe Biden elnök az eskü letétele után kijelentette:

„A demokrácia fennmaradt”.

Elnökként azt ígérte, hogy „minden amerikai” elnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak, hiszen az egység fontosságát hangsúlyozta.

A ceremónián három korábbi elnök is jelen volt – név szerint Barack Obama, akinek nyolc éven át volt alelnöke Biden, valamint Bill Clinton, és George W Bush. Rajtuk kívül Trump alelnöke, Mike Pence is tiszteletét tette az eseményen.

Ugyancsak szerdán beiktatták Kamala Harrist is, aki az Egyesült Államok első női, illetve afroamerikai, ázsiai-amerikai gyökerekkel rendelkező alelnöke egy személyben.

Az eseményt a szokottnál is nagyobb biztonsági készültség mellett folytatták le, miután a Capitolium épületét január elején erőszakos tüntetők rohanták meg.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés