Külföld

Babaváró buli miatt borulhattak lángba a kaliforniai erdők

Tisztviselők szerint egy babaváró buli miatt szabadulhatott el a katasztrofális kaliforniai erdőtüzek legalább egyike.

Babaváró buli miatt borulhattak lángba a kaliforniai erdők

Az El Dorado nevezetű tüzet, amely immár több mit 7 ezer hektárnyi erdőterületet perzselt fel, egy olyan pirotechnikai berendezés okozhatta, amely füstöt generált. Ezt az eszközt egy olyan összejövetelen használták, ahol a leendő szülők az érkező baba nemét „fedték fel” a vendégek előtt – derül ki a BBC cikkéből.

Kaliforniában egyébként ezen kívül is még majdnem két tucat tűzeset pusztít hatalmas károkat okozva. Emellett jelenleg rekordmértékű hőséghullám miatt is szenved az amerikai állam, s Los Angelesben minden korábbinál magasabb, 49,4 Celsius-fokos hőmérsékleti csúcsot mértek.

Az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálat közlése szerint a vasárnapi nap azóta, hogy a hőmérsékleti adatokat rögzítik, a legmelegebb nap volt Délnyugat-Kalifornia területén.

A legnagyobb kiterjedésű erdőtűz jelenleg a Creek nevezetű, amely 73 ezer hektárnál is nagyobb területet érint, s egyelőre a hatóságok szerint sehol sem sikerült biztosan megfékezni a terjedését. A tűz egyébként helyi idő szerint pénteken 18 óra 45 perckor keletkezett a Sierra erdőterületen.

Helikopterekkel mintegy 200 csapdába esett vadállatot mentettek meg a Mammoth Pool rezervátum területén, mintegy húsz állat pedig már megsérült, s némelyiknek égési sérülései voltak. A nemzeti park szóvivője azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyire van közel a tűz egy népszerű kiránduló- és kempinghelyhez.

Az El Dorado tűzesettel és annak keletkezésével kapcsolatban mindeközben a hatóságok arra figyelmeztették az embereket, hogy a száraz, meleg időben nem kell sok egy erdőtűz kialakulásához, s már csak azért is érdemes ezt észben tartani, mert büntetőjogi felelőssége lehet azoknak, akik miatt egy-egy ilyen tűz keletkezett, s akár fizetésre is kötelezhetik őket tetteik következményeinek okán.

Augusztus 15-e óta már közel ezer erdőtűz keletkezett, amelyek egy nagy részét villámcsapások válthatták ki.

Vasárnap Gavin Newsom kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki öt kaliforniai megyében is az erdőtüzek miatt, s Madera megye több területén is kötelező evakuációt rendeltek el.További híreink