hirdetés
Külföld

Az év egyik legerősebb hurrikánja pusztít Nicaraguában

Elérte Nicaraguát az év eddigi egyik legnagyobb erejű hurrikánja, miután alig két hete egy másik nagy erejű trópusi vihar is pusztított itt.

Az év egyik legerősebb hurrikánja pusztít Nicaraguában
hirdetés

Az amerikai nemzeti hurrikánközpont (NHC) közlése szerint a vihar hétfőn szelte át a partvidéket, és az óceáni terület felett erősödött ötös erősségű hurrikánná a maga akár 260 km/órás erejű széllökéseivel – írja a BBC.

Ugyan a hurrikán a szárazföldet elérve négyes erejűre mérséklődött, továbbra is rendkívül veszélyes, ami egyrészt a szörnyű erejű szeleknek, azon felül pedig a vihardagálynak és a heves esőzéseknek tudható be.

Az Iota az év eddigi legerősebb atlanti-térségi hurrikánja, azon felül pedig 1932 óta a második olyan hurrikán, amely novemberben elérte az ötös erősséget. Az idei atlanti-térségi hurrikánszezon emellett azért is volt más, mint a megelőzőek, mert az elnevezett trópusi viharok száma is rekordot döntött.

Azokon a területeken, amelyet várhatóan elér a hurrikán, Honduras, Guatemala és Nicaragua hatóságai az embereket evakuálásra szólították fel, különösen az alacsonyabban fekvő részeken.

hirdetés

Ott rendkívül súlyosak lehetnek a hurrikán következményei, ahol két hete az Eta vihar már földcsuszamlásokhoz is vezetett a heves esőzések folytán.

Az Eta egyébként legalább kétszáz ember halálát okozta a térségben, ebből sokan Gutemalában haltak meg.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés