Külföld

Aktivisták hajójával ütközött egy mexikói halász, aki a balesetben életét vesztette

hirdetés

Egy mexikói halász életét vesztette, miután hajójával egy nagyobb hajónak ütközött, amelyet az amerikai Sea Shepherd nevű környezetvédő csoport használt.

Aktivisták hajójával ütközött egy mexikói halász, aki a balesetben életét vesztette

A Sea Shepherd közlése szerint az ütközés azt követően történt, hogy halászhajók a Kaliforniai-öbölben az ő egyik hajójukra támadtak, miközben az aktivisták a kihalástól súlyosan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfinek védelmén dolgoztak – számol be róla a BBC hírportálja.

Az aktivisták azt mondták, hajójuk távozni készült, amikor az egyik kisebb halászhajó nekiütközött. Az elhunyt férfi családja viszont úgy gondolja, hogy szándékosan sodorták el a kis hajót.

Alonso Perez mexikói egészségügyi tisztviselő hétfőn az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy egy halász súlyos sérüléseibe belehalt, míg egy társát stabil állapotban mentették ki.

A Sea Shepherd állítja, hogy a Farley Mowatról elnevezett hajójuk éppen egy védett területről távolított el a tavalyi év utolsó napján egy illegálisan kihelyezett halászhálót, amikor kis halászhajókkal emberek egy csoportja „erőszakos támadást” indított ellenük, és egyebek mellett Molotov-koktélokkal támadtak a környezetvédők hajójának.

Ezt követően az ő elmondásuk szerint a Farley Mowat védekező manőverbe kezdett, hogy kitérjen a támadások elől, ám miközben távozni készültek, az egyik hajó „agresszíven” eléjük haladt, minek következtében egyenesen nekik ütközött.

Az aktivisták azt is megjegyezték, hogy két sérültet elsősegélyben részesítettek, akik a nekik ütköző halászhajón voltak.

A környezetvédő csoport a mexikói hatóságokat segíti az illegális hálók eltávolításában, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy a halaknak csak a fejét ejtsék csapdába – ám amelyek a halak mellett sajnos sok más élőlényt, így a súlyosan veszélyeztetett delfineket is elejtik, nem ritkán az állatok pusztulásához vezetve.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés