hirdetés
Külföld

A francia alkotmánytanács jóváhagyta a nyugdíjkorhatár emelését előíró, vitatott törvényt

A francia alkotmánytanács jóváhagyta pénteken a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 62-ről 64 évre emelését előíró törvénytervezet tartalmi részét, amely ellen az elmúlt negyedévben tizenkét alkalommal szerveztek a szakszervezetek utcai tömegdemonstrációkat. A testület ugyanakkor elutasította az ellenzéki baloldal által a reformról kezdeményezett népszavazási javaslatot.

A francia alkotmánytanács jóváhagyta a nyugdíjkorhatár emelését előíró, vitatott törvényt
hirdetés

A közlemény szerint a kilenc alkotmánybíró a reform egyes - másodlagos fontosságú - elemeit eltávolította, a 36 cikkből hatot, de a legvitatottabb elemét, a korhatáremelést jóváhagyta.

Az alkotmányossági vizsgálat volt az utolsó lépés a törvény kihirdetése előtt, amelyet így már a hétvégén megtehet a köztársasági elnök. Emmanuel Macron még a döntés előtt hivatalába hívta keddre a szakszervezetek vezetőit a három hónappal ezelőtt megszakadt párbeszéd újrakezdésére.

Az alkotmánytanács ezzel párhuzamosan elutasította az ellenzéki baloldal által a reformról kezdeményezett népszavazási javaslatot a kormány reformjának megakadályozására.

A baloldali ellenzéki pártok jelezték: a döntés ellenére folytatják a tiltakozó megmozdulást, s arra kérték Emmanuel Macron államfőt, ne hirdesse ki a törvényt. Marine Le Pen, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője úgy vélte, hogy "a nyugdíjreform politikai sorsa még nem pecsételődött meg".

hirdetés

A hagyományos jobboldal vezetője, Eric Ciotti viszont arra szólított fel "minden politikai erőt", hogy fogadja el a döntést, jóllehet szerinte "egyes cikkek törlése (a törvényből) a kormány módszerének hibáit szankcionálja".

A titkosszolgálatok előre jelezték: pénteken az alkotmánytanács döntését követően, függetlenül annak tartalmától, több helyen számítanak azonnali megmozdulásokra, helyenként zavargásokra is.

A párizsi prefektúra minden tiltakozást betiltott az alkotmánytanács épülete előtt csütörtök délután 4 óra és vasárnap reggel 6 óra között, a szomszédos épületben található Comédie Francaise színházban az előadás péntek este elmarad.

Párizsban a szakszervezetek felhívására a városháza előtti téren több száz tiltakozó együtt várta a döntés kihirdetését, amelyet hangos nemtetszéssel fogadtak.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődött százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány életbe nem léptette a francia alkotmány 49.3-as cikkelyét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. Azt követően hirdetettek határozatlan idejű sztrájkokat a szakszervezetek, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték.

A kormány március 16-án vette igénybe azt az alkotmányos megoldást, amely lehetővé teszi a nyugdíjkorhatár 64 évre emelésének rendeleti úton történő bevezetését. Bár a pártok két hónapig vitáztak a törvénytervezetről a parlamentben, a kormány végül nem bocsátotta szavazásra. A kormány ellen emiatt benyújtott két ellenzéki bizalmatlansági indítvány elbukott, így a törvény a parlament által alkotmányosan elfogadottnak tekintendő.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés