hirdetés
Külföld

A brazíliai Sao Paulo kórházai „az összeomlás szélén” vannak

A brazíliai Sao Paulo polgármestere azt mondta, hogy a város egészségügyi rendszere az összeomlás szélén van, mivel a koronavírusos esetek miatt egyre növekszik a sürgősségi kórházi ágyak iránti igény.

A brazíliai Sao Paulo kórházai „az összeomlás szélén” vannak
hirdetés

Bruno Covas polgármester azt mondta, hogy a város közkórházai immár 90 százalékos kapacitással működnek, és akár két héten belül kifogyhatnak a szabadon álló kórházi ágyakból – írja a BBC. A polgármester szerint a korlátozásokat ellenzők „orosz rulettet játszanak” az emberek életével.

Sao Paulo Brazília egyik, a koronavírus által leginkább érintett területe, ahol eddig már közel háromezer haláleset történt. Mindeközben szombaton Brazíliában meghaladta a fertőződések száma az olaszországi és spanyolországi megbetegedések számát, amivel immár a világon a negyedik legtöbb fertőződéssel sújtott országnak minősül.

A helyi egészségügyi minisztérium az elmúlt huszonnégy óra leforgása alatt 7 939 új fertőződést jegyzett fel, amivel a fertőzöttek száma 241 ezerre emelkedett. Ennél csak az Egyesült Államokban, Oroszországban és az Egyesült Királyságban magasabba fertőződések száma jelenleg.

Brazíliában az elmúlt egy napon történt halálesetek száma 485 fő volt, amivel összesen 16 118-ra emelkedett a vírussal összefüggésben bekövetkezett halálesetek száma.

hirdetés

A brazil egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az országban történt fertőződések valódi száma talán sokkal magasabb is lehet a közölt adatoknál, aminek az az oka, hogy nem végeznek nagyobb számú tesztelést.

Jair Boldonaro brazil elnököt több komoly bírálat is érte hazájában és külföldről egyaránt azért, ahogyan az országban dúló koronavírus-helyzetet kezeli. Az elnök még vasárnap is „ellenszegült” a társas távolságtartásra vonatkozó, s a világ legnagyobb részén megfogadott tanácsnak, amikor gyermekekkel és támogatóival együtt fotózkodott vasárnap.

Bruno Covas polgármester azt mondta, jelenleg válságtárgyalásokat folytat az állam kormányzójával annak érdekében, hogy szigorú korlátozásokkal vegyék elejét a fertőződések további gyors terjedésének, s ezzel enyhítsék a túlterhelt kórházakra nehezedő nyomást.

Az állam saját rendőri erői felett rendelkezik, így aztán támogatása rendkívül sokat jelenthet a korlátozások betartatásának sikerességét illetően.

Covas ellenben már most arra kérte a város lakosságát, hogy maradjanak otthon, hogy ezzel is lassítsák a vírus terjedését.

Sao Paulo lakossága eléri a mintegy 12 millió főt, és a hivatalos adatok szerint a lakosság nagy része nem tesz eleget a társas távolságtartás elvének. Sao Paulo államban nagyjából két hónapja vezettek be karantént, amikor is bezártak az iskolák, közterek és üzletek, az embereket pedig arra kérték, maradjanak otthon.

Jelenleg azonban nem szabnak ki semmilyen büntetést azokra, akik megszegik a szabályokat, és sokan még mindig a strandokon töltik a hétvégéket. Noha nemrégiben elrendelték a maszkok használatát is, ennek sem mindenki tesz eleget, és számos embert fedetlen arccal lehet látni az utcákon.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés