hirdetés
Külföld

A brazil elnök kijelentette, hogy az Amazonas „az övék”

Jair Bolsonaro brazil elnök azt mondta, hogy az Amazonas Brazíliához tartozó részei az ország szuverén területét képezik. Környezetvédők eközben Bolsonarót és kormányát okolják azért, mert elnéző az erdőirtást okozó mezőgazdasági tevékenységek és fakitermelők tevékenységével szemben.

A brazil elnök kijelentette, hogy az Amazonas „az övék”
hirdetés

A brazil elnök szerint tévedés az Amazonast az emberiség örökségének tartani, valamint nem tartja igaznak azt az állítást sem, hogy az erdők a „Föld tüdeje” volnának – írja a BBC felidézve, hogy Brazíliában, amely országba az amazonasi esőerdők fele tartozik, 2019-ben számos komoly tűzeset történt a NASA és más szervezetek szerint is.

Környezetvédők szerint Bolsonaro intézkedései a tűzesetek számának növekedéséhez vezettek az idei évben, s állítják, hogy tavaly októberi megválasztása óta az elnök a szarvasmarha-tenyésztőket és a fakitermelőket arra ösztönözte, hogy irtsanak ki nagy területeket az esőerdőből.

Az ENSZ Közgyűlésén az elnök azonban mindezt a nemzetközi média – általa „szenzációhajhásznak” vélt – beszámolóit. Szerinte a hasonló tévedések felhasználásával egyes országok ahelyett, hogy segítettek volna, „gyarmatosító szellemben” és tiszteletlen módon viselkedtek. Egyúttal kifogásolta, hogy szerint „legszentebbnek tartott értéküket”, a szuverenitásukat is kétségbe vonták.

A brazil elnök beszédét azt követően fogalmazta meg, hogy Greta Thunberg svéd klímaaktivista sok reakciót kiváltott beszédében a világ vezetőit azzal vádolta, cserben hagyják a fiatalokat a „végtelen gazdasági növekedés tündérmeséjének” javára.

A brazil elnök egyúttal nem tartja úgy, hogy méltatlan módon bánna az országban élő őslakosokkal, s ezt azzal magyarázta, hogy többen közülük támogatják az intézkedéseit. Megjegyezte azt is, szerinte sokan a bennszülötteket úgy hozták szóba, mintha „valódi barlanglakókként” kellene velük bánni.

Az országban egyébként összesen 450 olyan terület van, amelyet az őslakosok számára jelöltek ki, ezek Brazília 12 százalékát teszik ki. Ezeknek a területeknek a nagy része éppen az Amazonas területén található, és egyes őslakos csoportok máig egészen elszigetelve élnek a külvilágtól, amellyel nem tartanak fenn kapcsolatot. Bolsonaro elnök azonban már többször megkérdőjelezte ezeknek az őslakos területeknek a szükségességét (amelyekről ugyanakkor a brazil alkotmány is rendelkezik), mivel úgy látja, hogy a területek aránytalanul nagyok az ott élő őslakos emberek számához képest.

Az elnök az őslakosok számára kijelölt területeket megnyitná a bányászat, a fakitermelés és a mezőgazdaság számára, amit természetesen többen vitatnak is.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés