hirdetés
Külföld

A Bahamákról az amerikai keleti partvidékre haladt a Dorian hurrikán

A Dorian hurrikán várhatóan életveszélyes vihardagályt is okozhat az amerikai keleti partvidéken, miután a Bahamákon történt szörnyű pusztítást követően tovább haladt.

A Bahamákról az amerikai keleti partvidékre haladt a Dorian hurrikán
hirdetés

A floridai lakosokat egészen Virginiáig arra figyelmeztették, hogy kövessék a vészhelyzeti javaslatokat, mivel a kettes kategóriába sorolható hurrikán észak felé tart. A BBC felidézi, az akkor még nagyobb erejű hurrikán a Bahamákon legkevesebb húsz ember halálát okozta.

Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke a Dorian okozta pusztítást az ország történelmének eddigi egyik legnagyobb nemzeti válságaként írta körül.

A Dorian szeptember elsején érte el a Bahamákat, akkor a szélerősség esetenként a 298 km/órát is elérte, s ezzel a területen mért eddigi legnagyobb erejű hurrikán volt. A vihar két napon át tombolt a Grand Bahama és az Abaco szigeteken, ahonnan kedden este távozott immár veszítve erejéből, de kiterjedésében gyarapodva.

Jelenleg a Dorian Georgia államtól keletre van, és nagyjából 12km/órás sebességgel halad előre észak felé, a legerősebb szelek továbbra is elérhetik a 185 km/órás erősséget. Az előrejelzések szerint szerda éjjel aztán megváltoztatja kissé az irányát.

hirdetés

Az amerikai nemzeti hurrikánközpont (NHC) arra figyelmeztetett, hogy Florida, Georgia, illetve Észak- és Dél-Karolina, valamint Virginia államokban a Dorian életveszélyes széllel és vihardagállyal jelenthet kockázatot.

Az előrejelzések szerint a vízszint néhol akár 2,4 méterrel is emelkedhet a dél-karolinai partvidéken, és számottevő csapadék is hullhat az elkövetkező napokban.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés