hirdetés
Külföld

A 21. hétre született, már 16 hónapos a világ „legkoraszülöttebb” babája

Huszonegy hetesen látta meg a napvilágot egy amerikai kisfiú, aki születésekor alig több, mint 400 grammot nyomott. Ezzel ő lett a világ legkorábbi időpontra született és életben maradt koraszülött babája.

A 21. hétre született, már 16 hónapos a világ „legkoraszülöttebb” babája
hirdetés

A Curtis Means nevű kisfiú az alabamai Birminghamben született, csupán 420 grammal. Azóta a Guinness Világrekordok elismerte, hogy a mostanra 16 hónapos és látszólag egészséges gyermek tartja a legkorábbra született és életben maradt koraszülött baba „rekordját” – számol be róla a BBC.

A terhesség általában 40 hétig tart, így Curtis 19 héttel született az eredetileg várható időpont előtt.

Az édesanyát, Michelle Butlert 2020. július negyedikén vitték kórházba, amikor a függetlenség napját ünnepelve számtalan tűzijátékot és pirotechnikai eszközt használtak éppen a környéken. A nő másnap dél körül ikreknek adott életet, akik egyike sajnos elhunyt, Curtis pedig alighanem annak köszönhette az életben maradását, hogy az intenzív ellátással nem haboztak egyetlen pillanatot sem.

Az orvosok akkor egyébként kevesebb, mint egy százalék esélyt láttak arra, hogy a kisfiú életben marad, azonban végül három hónap elteltével lekerült a lélegeztetőgépről, és 275 nap kórházi tartózkodást követően haza is engedték őt.

hirdetés

Természetesen komoly munkát igényelt a baba ápolása, hiszen például a lélegzés és az evés megtanulásában is szakemberek segítették a csecsemőt, és jelenleg is oxigénterápiában részesítik, valamint csöveken keresztül táplálják a gyermeket. Ezt leszámítva azonban mostanra orvosai szerint már jó egészségnek örvend.

Curtisnek három idősebb testvére van, akikkel csak nemrégiben találkozhatott saját otthonukban.

Korábban egy 21 hét és két naposan született baba volt a legkorábban született és életben maradt gyermek, s azt megelőzően 21 hét és öt nappal majdnem három és fél évtizeden át egy Kanadában született kisfiú volt a „rekordtartó”.

(A borítókép forrása: pixabay.com / SeppH)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés