Külföld

20 év börtönt is kaphatnak Mianmarban, akik tüntetnek

hirdetés

A mianmari honvédség a puccsellenes tüntetőket arra figyelmeztette, hogy akár két évtizednyi börtönbüntetésre is ítélhetik őket, amennyiben megzavarják a fegyveres erők munkáját.

20 év börtönt is kaphatnak Mianmarban, akik tüntetnek

A burmai honvédség egyúttal közleményében óva intett attól is, hogy „gyűlöletet vagy megvetést” tükröző eszméket valljanak a lakosok a hatalmat átvett vezetőkkel szemben, s ilyen esetekben is komoly bírságok és hosszú börtönbüntetések lehetőségét helyezték kilátásba a BBC hírportáljának cikke szerint.

A jogi változásokat azt követően jelentették be, hogy több város utcáin is páncélozott járművek jelentek meg.

Az elmúlt napokban több százezer ember vett részt a burmai tüntetéseken, s a demonstrálók a megválasztott vezetőik szabadon engedését kérik, valamint azt, hogy állítsák vissza a demokráciát az országban.

Az ugyancsak őrizetbe vett Aun Szan Szu Kji ügyvédje hétfőn arról számolt be, hogy újabb két napig hosszabbították meg a választásokat megnyert párt vezetőjének letartóztatását. Ezt követően szerdán egy digitálisan, videóhíváson keresztül megtartott tárgyaláson döntenek a vezető ügyében a fővárosban, Nepjidában.

Aun Szan Szu Kji-t még február elsején vették őrizetbe a kormány más tagjaival együtt, azonban eredetileg őrizete február 15-én véget ért volna. Olyan vádakat hoztak fel ellene, mint a „törvénytelen kommunikációs eszközök” birtoklása, amely meghatározás a beszámolók szerint valójában a biztonsági személyzettel való kapcsolattartáshoz szükséges walkie-talkie-kat takarja.

A politikus pártja novemberben jelentős győzelmet aratott, ám a katonai vezetés választási csalást feltételezett az eredmények mögött, jóllehet, erre bizonyítékuk nem volt.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés