hirdetés
Külföld

1985-ös repülőgép-eltérítés gyanúsítottját fogták el

Egy hatvanöt éves libanoni férfit Görögországban őrizetbe vettek, s most azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy amerikai repülőgép eltérítésében 1985-ben – írja a BBC rendőrségi források alapján.

1985-ös repülőgép-eltérítés gyanúsítottját fogták el
hirdetés

Az egyelőre meg nem nevezett férfit Míkonosz szigetén vették őrizetbe, miután a csütörtöki napon elhagyta a szállodahajót, amelyen utazott. A férfi személyazonossága akkor szúrt szemet, amikor az útlevél ellenőrzésekor meglátták, egy Németország által körözött személyről van szó – derül ki a BBC cikkéből.

A Trans World Airlines 847-es járatát feltehetőleg a Hezbollah iszlamista szervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek rohamoztak meg, az incidens során egy amerikai haditengerészt megöltek.

A gyanúsított férfit a német hatóságok a gépeltérítés mellett egy 1987-ben elkövetett emberrablás miatt is körözték. Jelenleg a gyanúsítottat egy szigorúan őrzött börtönben tartják fogva Görögországban, amíg a német tisztviselők is azonosítják őt, mint a körözött személyt.

Két évvel a gépeltérítést követően a gyanúsítottat elfogták és bíróság elé állították, ám később két, Bejrútban elfogott német fogolyért cserébe szabadon engedték őt.

hirdetés

A Trans World Airlines Kairóból San Diegóba tartó járatát 1985. június tizennegyedikén térítették el, amikor Athénból felszállni készült, s a gép személyzetét arra kényszerítették, hogy Bejrútban szálljanak le.

A repülő 153 utasát és a személyzetet túszul ejtették, és tizenhét napig nem engedték szabadon. Többeket a túszok közül megkötöztek és megvertek, miközben több száz Izrael által fogva tartott libanoni síita rab szabadon eresztését követelték.

Mivel nem engedték szabadon a rabokat a túszejtők követelésének megfelelően, ezért az egyik túszt, egy huszonhárom éves amerikai haditengerészt lelőtték, a holttestét pedig a bejrúti repülőtéren kidobták. Ezután a túszejtők elkezdték szabadon engedni a túszokat.

Az FBI szerint legkevesebb négy ember vett részt a túszejtésben. Egyiküket 1987-ben elfogták Németországban, majd 2005-ben szabadon engedték, s így visszatért Bejrútba. Egy másik elkövető egy 2008-ban Damaszkuszban történt robbantás során meghalt, míg ketten továbbra is menekülőben vannak.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés