hirdetés
Külföld

1500 ember halt meg a hőség miatt Franciaországban

A júniusi és júliusi rekordhőség összesen 1435 ember halálát okozta Franciaországban ebben az évben a francia egészségügyi miniszter közlése szerint.

1500 ember halt meg a hőség miatt Franciaországban
hirdetés

Agnès Buzyn egy rádióműsorban nyilatkozva elmondta, hogy az áldozatok fele hetvenöt évesnél idősebb volt. A miniszter azonban hangsúlyozta azt is, hogy a megelőző intézkedéseknek köszönhetően még így is tizedannyi áldozatot szedett a szélsőséges időjárás, mint a 2003-ban Európát sújtó hatalmas hőséghullám.

A BBC felidézi, Franciaországban júniusban az ország valaha mért legmagasabb hőmérsékleti értékét, 46 Celsius-fokot jegyeztek fel, míg az ezt követő hónapban Párizsban ugyancsak rekordot jelentő 42,6 Celsius-fok volt.

A francia egészségügyi minisztérium szerint 567 ember az év első hőséghulláma során halt meg – vagyis június 24. és július 7. között. Ezután július 21. és 27. között ismét volt egy hőségperiódus, amikor újabb 868 ember vesztette életét. Tíz személy hunyt el munkavégzés közben a hőség miatt.

A nyár folyamán Franciaország több területén is adtak ki vörös riasztásokat a hőség miatt – ez a skálán a legnagyobb fenyegetést jelentő kategória. A hőséghullámok ideje alatt számos iskolát és nyilvános eseményt is bezártak, illetve elnapoltak, hogy így is csökkentsék a lakosságot fenyegető veszélyeket.

hirdetés

Eközben az uszodákat és a nagy parkokat egyes városokban nyitva tartották a hőségtől kimerült lakosság előtt, Párizsban pedig a hatóságok vészhelyzeti telefonvonalat is létesítettek, és ideiglenes „hűsülőszobákat” is kialakítottak.

Az extrém hőség más európai országokat is érintett, így az Egyesült Királyságot, Belgiumot, Németországot, Luxemburgot és Hollandiát is, Spanyolországban pedig már évtizedek óta ritkán látott súlyosságú erdőtüzek ütötték fel a fejüket.

Franciaországon kívül más országok azonban egyelőre nem közöltek hivatalos adatot arról, hogy hány áldozatot szedett az extrém idő.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés