hirdetés
Időjárás

Már lehet latolgatni, fehér lesz-e a karácsony

Már úgyszólván az egész világ karácsonyi lázban ég – éspedig mi sem lehet hangulatosabb annál, mintha szenteste hófehér hólepel borítja be a háztetőket és a kertek lankáit… Csakhogy egyelőre koránt sem biztos, hogy az országban túl sok helyen lehetne részünk efféle élményben a karácsonyi ünnepek alatt.

Már lehet latolgatni, fehér lesz-e a karácsony
hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a közösségi oldalán megosztott előrejelzésében annak esélyeit latolgatta, hogy vajon milyen eséllyel számíthatunk ez év karácsonyán a fővárosban havazásra. A becslések egyelőre ugyan nem túl biztatóak, de persze a reményt még nem kell egészen feladnunk, hiszen ilyen távlatokból csak rendkívül nagy bizonytalanság mellett lehet bármit is előre jelezni.

A meteorológiai szolgálat a bejegyzésében egy ábrát is közzétett, amihez azt fűzték hozzá:

„Az ábrán az ECMWF valószínűségi előrejelzését láthatjátok a fővárosra vonatkozóan. A piros vonal jelképezi a jól látható, összefüggő hóréteget (hótakarós napot)”.

Megjegyezték még, hogy a futások túlnyomó része a vonal alatt található, és az ötven darab egyenrangú előrejelzésből mindössze kettő lát esélyt arra, hogy hóréteg alakul ki szentestére Budapesten.

hirdetés

Az előrejelzéssel együtt felhívták azonban a figyelmet arra, hogy ilyen időtávlatból igen nagy a bizonytalanság, az időponthoz közeledve viszont egyre pontosabb eredményekkel szolgálhatnak majd.

Az Időkép.hu is közzéteszi a maga „fehér-karácsony-becslését”, amelyet rendszeresen frissít. A december 11-én közreadott becsléseik ugyancsak alacsony valószínűségét mutatják annak, hogy érdemi hóréteg alakuljon ki karácsonyra.

A fővárosban jelenleg 10, az ország délkeleti részén azonban csupán 5 százalék esélyt látnak erre a jelek alapján, a legmagasabb, 20 százalék körüli esély pedig elsősorban az ország északi részein, azon belül is a Duna–Tisza közén és a Dunántúlon az északi határ mentén mutatkozik.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés