hirdetés
Időjárás

Idén nem a hőmérséklettől, hanem a csapadék mennyiségétől függhet a fehér karácsony

Nem mutatkozik ugyan különösebben sok esély arra, hogy igazi, fehér hótakarótól pompázó tájat láthassunk idén karácsonykor, de legalább a hőmérséklet stimmel a két legfontosabb valószínűsítő tényező közül.

Idén nem a hőmérséklettől, hanem a csapadék mennyiségétől függhet a fehér karácsony
hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tíz nappal karácsony előtt igyekezett meghatározni, hogy milyen időjárásra számíthatunk az ünnepek alatt. Ehhez az ECMWF modellt használták a Facebook-oldalukon megjelent bejegyzés szerint.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hideg lesz karácsonykor, hiszen egy bizonytalan mértékű enyhülést követően a karácsonyt megelőző napokban ismét lehűlés érkezhet. Ennek hatására 0 fok alatti hőmérsékletekre lehet számítani az éjszakai órákban csakúgy, mint a hőmérsékleti maximumok idejében. Mint írják, az anomália-térkép is a hideg időt valószínűsíti, így tehát a fehér karácsonyhoz szükséges két legalapvetőbb tényező egyikével nagy valószínűséggel számolhatunk…

A másik ilyen tényező viszont értelemszerűen a csapadék, melynek hiányában aligha látunk sok havat…. Márpedig ebből éppen karácsonykor hiány lehet, és az anomália térkép is jóval átlag alatti csapadékot valószínűsít mindenhol. Ez azt jelenti, hogy – legalábbis országosan – nem igazán számíthatunk havazásra, noha lokálisan, egy-egy helyen nem kizárt, hogy hulldogáljon némi hó.

Megjegyezték, hogy minél közelebb lesz a karácsony időpontja, annál pontosabb képet tudnak adni a fehér karácsony valószínűségéről.

hirdetés

(A borítókép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés