hirdetés
Gazdaság

Újabb intézkedés a sertéspestis miatt

Az afrikai sertéspestis terjedésének lassítása, illetve a vaddisznóállományok hatékonyabb gyérítése érdekében a szakértői csoport javaslatának megfelelően az országos főállatorvos minden alacsony kockázatúnak minősített vadgazdálkodási egységnél közepes fokozatúra módosította a kockázati besorolást.

Újabb intézkedés a sertéspestis miatt
hirdetés

December tizenkilencedikén ülésezett a Szakértői Csoport az afrikai sertéspestissel összefüggő korábbi ideiglenes intézkedések megerősítése, illetve a járványhelyzet áttekintése céljából.

A Nébih közleményében azt írják, hogy a szakemberek a járványügyi helyzetről és a legfrissebb kockázatelemzésről szóló beszámolók alapján több határozatot is elfogadtak, így például javaslatot tettek több vadgazdálkodási egységnél a korábbi ideiglenes besorolás véglegesítésére az országos főállatorvosnak.

Ez Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen hatvankettő vadgazdálkodási egységet érint, az aktuális besorolással kapcsolatban a https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv címen elérhető adatbázisban, illetve a http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm címen elérhető interaktív térképen is lehet tájékozódni.

Az országos főállatorvos egyúttal a szakértői csoport javaslatára minden alacsony kockázatúnak minősített vadgazdálkodási egységénél közepes szintűre emelte a kockázati besorolást.

hirdetés

Az intézkedés célja a fertőzés terjedésének lassítása, a védekezés intenzitásának fokozása és a vaddisznóállomány még mentes területeken történő hatékonyabb gyérítése.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés