hirdetés
Gazdaság

Tovább terjedt Ázsiában a sertéspestis

Tovább terjed Ázsiában az afrikai sertéspestis, a legújabb érintett ország Indonézia. Korábban már több ázsiai területen is hatalmas pusztítást vitt végbe a betegség a sertésállományokban, védekezni ellene pedig igen nehéz, leginkább a fertőzés továbbterjedésnek megelőzésére lehet csak fektetni a hangsúlyt.

Tovább terjedt Ázsiában a sertéspestis
hirdetés

Szerdán az indonéz mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy mintegy 30 ezer sertés pusztult el a betegség következtében Észak-Szumátrában. Az afrikai sertéspestis az emberekre ugyan nem jelent veszélyt, de a sertésállományra annál inkább – várhatóan az év végére Kína sertésállományának fele vész oda a kór miatt.

A vírus akár napokon belül végez a fertőződött állatokkal, ráadásul igen magas az elhullási arány, hiszen a megfertőződött sertések mintegy 100 százaléka esetében megtörténhet rövid időn belül a pusztulás.

A helyzetet súlyosbítja, hogy igen ellenálló kórokozóról van szó: a vírus maga akár gazdán kívül is képes napokig – bizonyos esetekben közel hét napig – „életképes” maradni, a fagyasztott sertéstermékekben pedig hónapokig maradhat fertőzésre képes vírus.

A környékbeli fertőzések miatt Ausztráliában is egyre nagyobbak az aggályok, így az ország fokozott biztonsági intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy távol tartsa a vírust – számol be róla a BBC.

hirdetés

A járvány a legnagyobb hatást eddig Kínában fejtette ki, azonban aggasztó az is, hogy Délkelet-Ázsiában is terjedésnek indult. E régióban a Fülöp-szigetek és Vietnám egyaránt súlyosan érintettnek minősülnek.

Elemzők szerint Vietnámban a sertéságazat 21 százalékkal maradhat el a korábbi évtől, majd jövőre ezt újabb 8 százalékos csökkenés követi. A Fülöp-szigeteken 2020-ra 13 százalékos veszteséget becsülnek a sertésállományban, de Kínában ez az arány 55 százalék, ami igazán drámainak számít.

Az indonéz mezőgazdasági miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a vírus Észak-Szumátrán jelent meg eddig, ahol „nagyon szigorúan kezelik” a helyzetet, és egészen elszigetelik az érintett régiókat.

A betegséget már Mongóliában, Kambodzsában, Dél- és Észak-Koreában, Mianmaron és Kelet-Timorban is kimutatták, valamint egyes, főként kelet-európai országokban, továbbá Afrika szubszaharai területeinek bizonyos részein is felütötte a fejét.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés