hirdetés
Gazdaság

Takarékosabbak voltunk a kenyérrel, és az a malmok tevékenységére is hatással volt

Változott a járványhelyzet alatt a fogyasztók viselkedése – sokkal kevésbé volt jellemző a kenyér pazarlása, mint korábban. Ez a malmokra is hatással volt, ugyanis jelentősen kevesebbet őröltek eddig idén, mint ami az előző években jellemző volt.

Takarékosabbak voltunk a kenyérrel, és az a malmok tevékenységére is hatással volt
hirdetés

A magyar háztartások takarékosabbak lettek a kenyérrel, valamint a korlátozások is visszavethették a fogyasztást. A malmok emiatt a tavalyinál 15-20 százalékkal is kevesebb búzát őrölnek most – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A lap szerint a malomipari cégeknek sikerült annyi étkezésibúza-készletet megvásárolniuk, amely az újbúzáig kitart, s jelenleg nincs nagy mozgás a piacon, hiszen a kereskedők már korábban megvásárolták az exportra szánt árut.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta azt is, hogy a tavalyinál kevesebb liszt egyik lehetséges magyarázata az, hogy a fogyasztók takarékosabban bántak a kenyérrel és a pékárukkal, amelyekből jóval kevesebbet dobtak ki most, hogy a pandémia miatt megtanulták, hogy spórolni kell.

Voltak olyanok is, akik otthon kezdtek kegyeret sütni, így pedig még kevésbé jellemző, hogy szemétbe menne a kenyér.

A fogyasztást emellett a turisták hiánya is visszafogta.

A fentiek miatt az áprilisra tervezett áremelést csak kevesebben lépték meg. Igaz, mindenképpen szükségesnek látja az elnök-vezérigazgató az áremelést, hiszen januárban a liszt áremelésének csak a felét érvényesítették.

Úgy véli, az aratás után lehet áremelésre számítani. Idén a búzát elmondása szerint tonnánként 60-62 ezer forintért jegyezték elő.

A lap szerint 2017 áprilisában a liszt kilójának átlagos fogyasztói ára 134 forint volt, ami négy év alatt 185 forintra emelkedett. Idén a vetések jó állapotban vannak az elegendő csapadéknak köszönhetően, így a 930 hektáros vetésterületről 4,8-5 millió tonna búzát takaríthatnak be.

(A borítókép forrása: pixabay.com / RhianaH)


hirdetés

További híreink