hirdetés
Gazdaság

Szaúd-Arábia a turizmusa fellendítésén dolgozik

Szaúd-Arábia szeretné elérni, hogy gazdasága ne függjön olyan nagy mértékben az olajtól, s ennek érdekében most a turizmusát is szeretné fellendíteni. Ennek egy fontos lépéseként pénteken negyvenkilenc ország polgárai számára indít új vízumrendszert, valamint a női látogatók számára előírt szigorú öltözködési szabályokon is enyhít.

Szaúd-Arábia a turizmusa fellendítésén dolgozik
hirdetés

A helyi turisztikai miniszter, Ahmad al-Khateeb történelmi pillanatnak nevezte azt, hogy megnyitják az ország kapuit a külföldi turisták előtt – derül ki a BBC cikkéből. Egészen eddig jobbára csak a zarándokok, üzletemberek és vendégmunkások jutottak szaúdi vízumhoz.

A mostani lépésnek természetesen gazdasági okai vannak. Szaúd-Arábia ugyanis azt reméli, hogy számottevő külföldi befektetésre teher szert a turizmusban, amely jelenleg csupán az ország éves GDP-jének 3 százalékát adja. Utóbbi arány szeretnék, ha 2030-ra 10 százalékra emelkedne.

A miniszer azt mondta, a turisták „meg fognak lepődni” az általuk megosztott kincsek láttán, s felidézte, az országban öt világörökségi helyszín, „pezsgő helyi kultúra” és „lélegzetelállító természeti szépség” is várja az embereket.

A női turistáknak ugyan nem kell az egész testüket fedő ruhát viselniük a jövőben, de továbbra is visszafogott öltözéket követelnek meg tőlük. Egyúttal nem korlátozzák annak lehetőségét sem, hogy „kísérő nélkül” utazzon nő az országba.

hirdetés

A nem muszlim személyek azonban továbbra sem látogathatják a szentként tisztelt Mekka és Medina városokat, és az alkoholfogyasztás tilalmát sem oldják fel.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés