Gazdaság

Romlott a hazai termőföldek talajminősége

Az elmúlt időszakban jelentősen romlott a termőföldek talajminősége, és felelős talajművelés szükséges ahhoz, hogy a kedvezőtlen folyamatok visszafordíthatóak legyenek – hívta fel a figyelmet az InfoStart.hu szerint a Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetségének ügyvezetője.

Romlott a hazai termőföldek talajminősége
hirdetés

Magyarországon is védeni kell a termőföldet, amelyet több kedvezőtlen folyamat is veszélyeztet, jó hír viszont, hogy a hazai termőtalajok az uniós országokéhoz képest még viszonylag jó állapotúak – mondta Pénzes Éva.

Felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy itthon is vannak olyan folyamatok, amelyek veszélyeztetik a termőföldek minőségét – úgymint a savanyodás, a szikesedés, illetve a víz és a szél okozta erózió.

hirdetés

Meglátása szerint olyannyira jelentős mindez Magyarországon, hogy a szánóterületek közel 60 százaléka erősen érzékeny a szerkezetromlásra.

Egy kutatás eredményei szerint a magyarországi mezőgazdasági művelésű területek 52 százaléka számít valamilyen mértékben csökkent értékűnek a termelés szempontjából, miközben az intenzív mezőgazdaság, a gyakran indokolatlan vagy helytelen talajművelési módok, illetve a túlzott vegyszer- és műtrágya-használtat következtében sokat romlik a talaj minősége, s csökken az élővilága, továbbá romlik a biológiája és szerkezete. Mi több, szélsőséges esetekben ezek a termőtalajok végső soron az elsivatagosodás útjára léphetnek.

A Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetségének ügyvezetője megjegyezte azt is, hogy felelős talajműveléssel lehet tenni a fenti folyamatok ellen.

Ez azt jelenti, hogy meg kell őrizni a szerves anyagokat, a szántóterületek növénymaradványait vissza kell forgatni és helyesen kell kezelni, a talajéletet pedig védeni kell. Ez utóbbinak egy módja lehet a megfelelő talajoltás is, amikor célirányosan növelik a talaj és a növény számára hasznos baktériumok számát az érintett területen.

A talaj termőképességének megóvása alapvető szükségességű ahhoz, hogy minőségi élelmiszereket lehessen előállítani.


hirdetés

További híreink
hirdetés