hirdetés
Gazdaság

Rekord szintű húsexportot produkálhat az EU

Miközben az Európai Unió húsexportja különösen magas lehet nemcsak ebben, de az elkövetkező évben is, várhatóan csökken majd a fogyasztás több húsféleségből is – derül ki az Európai Bizottság (EB) előrejelzéséből.

Rekord szintű húsexportot produkálhat az EU
hirdetés

Miközben nő az Európai Unió hústermelése, a fogyasztásban már nem figyelhető meg ilyen tendencia, ezért egyre több eladásra váró áru keletkezik piacon, ami a nemzetközi kereslet növekedésével együtt eddig nem tapasztalt magasságokba lendíti az uniós húsexportot – számol be róla az Agrárszektor.hu az EB friss rövid távú előrejelzése alapján.

Az elemzők szerint várhatóan 2020-ig nem változik az uniós állampolgárok most jellemző, évi fejenkénti 70 kilogrammos húsfogyasztása, miközben azonban a marháról és a sertésről a baromfi felé tolódik el a hangsúly.

A sertéshús esetében így 2020-ig 600 grammal csökkenhet a fejenkénti húsfogyasztás az EU-ban, ami részben a húskészítményekbe is átszivárgó magas sertésátvételi árak számlájára írható. 2020-ra így éves szintem 32 kilogrammos fejenkénti sertéshúsfogyasztás valószínűsíthető.

Idén 4,83 millió tonna húst exportálhatnak a külpiacokra az uniós tagállamok (az Egyesült Királysággal együtt), és jövőre az 5 millió tonnás határt is meghaladhatja az export mértéke, ami újabb rekordot jelent.

hirdetés

Hasonlóan emelkedést várnak az élőállat-szállításban, itt 321 tonnás szintre szökhet az export mértéke.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés