hirdetés
Gazdaság

Nem forgalmaznának a jövőben ketreces tartásból származó tojást egyes kiskereskedelmi láncok

A döntésnek állatjóléti és fenntarthatósági okai vannak a kiskereskedelmi láncok szerint, azonban a változásnak hátrányai is lehetnek. Nevezetesen, drágulhat a tojás, valamint egyes termelőket is tönkretehetne a döntés – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Ráadásul nem biztos, hogy valóban környezetbarátabb megoldást jelentenek az alternatív tartási technológiák.

Nem forgalmaznának a jövőben ketreces tartásból származó tojást egyes kiskereskedelmi láncok
hirdetés

A nemzetközi kiskereskedelmi láncok 2022-2025 után nem forgalmaznának ketreces tyúktartásból származó tojást, ez pedig veszélyt jelenthetne a közép-európai tojáságazatra, ideérve a hazait is, amely jelenleg 90 százalékban ketreces tartást alkalmaz – tudta meg a Magyar Nemzet Pákozd Gergelytől, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnökétől.

Noha a Tesco a döntéssel kapcsolatosan kiadott közleményében részben fenntarthatósági okokra hivatkozott, Pákozd Gergely szerint nem minden esetben állja meg a helyét ez az érv, hiszen a jobbára mélyalmos, szabadtartásos alternatív technológiáknak jóval nagyobb a terület, energia- és takarmányigényük is. Emellett az alternatív rendszerek legfeljebb részben teszik csak lehetővé a trágya zárt rendszerű kezelését is, miközben a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke szerint nem létezik olyan tanulmány, amely igazolná, hogy a környezet és a klíma szempontjából az alternatív tartási formák kedvezőbben lennének.

Megjegyezte azt is, hogy a tojás minőségét és beltartalmát nem befolyásolja a tartásmód.

Noha a kiskereskedelmi láncok döntésének hátteréről nincs információja a szövetségnek, elképzelhetőnek tartják az állatvédői nyomást vagy bizonyos üzleti érdekeket is, miközben azonban bizonyosnak látják, hogy Közép- és Kelet-Európában nincsen valós, tömeges vásárlói igény az alternatív tartás iránt. Aki mégis ilyen terméket szeretne, az most is megtalálja azokat a boltok polcain.

hirdetés

Fontos lehet megjegyezni azt is, hogy akár 40-50 százalékkal is drágulhat a tojás, valamint a hazai termelőknek óriási beruházási költségeket és jelentősen nagyobb termelési költségeket jelentene a ketreces tartást érintő kiskereskedői döntés.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés