hirdetés
Gazdaság

Most már talán nem drágulnak tovább egy ideig a zöldségek

Az utóbbi időben alaposan megdrágultak a zöldségfélék, s noha nem igazán várható az árak csökkenése, a Népszava cikke szerint újabb drágulástól sem igazán kell már tartani.

Most már talán nem drágulnak tovább egy ideig a zöldségek
hirdetés

A lap szerint a paradicsom a fajtájától függően akár 650-980 forintba is kerülhet a piacokon, de nem is várható, hogy ennél olcsóbb lesz egyelőre, hiszen az étkezési paradicsomot szinte kizárólag fólia alatt vagy üvegházban termesztik. Ez utóbbi termesztési mód esetében a kőolajárak emelkedése, a gyenge forint, továbbá a fóliák és az energiahordozók árának emelkedése miatt nőttek a költségek, amit az üzemanyagárak robbanása is tetézett – részletezi a Népszava.

A lap szerint az érkezési paprika az idei tavaszi és nyári szezonban ezer forint körül volt kilogrammonként, míg a vöröshagyma 400 forint körüli áron volt, s feltehetőleg lesz is elérhető.

A zöldbab kilója ugyanakkor 1200-1400 forint között mozog, ami kifejezetten magas ár, s a zöldborsó is jelentősen drágult idén, aminek oka az lehet, hogy majdnem egy tonnával kevesebbet takarítottak be belőle most, mint egy átlagos évben. Ami mégis termett, annak egy részét feldolgozták, például a konzerviparban.

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségalosztályának elnöke elmondta, hogy a fogyasztói árakat nem a termelők szabják meg, hiszen ők a sor elején vannak.

hirdetés

Kitért arra is, hogy továbbra is gondot jelent a munkaerőhiány, ugyanis az idénymunkások számára még az 1500 forintos órabérek sem feltétlenül hatnak különösen lelkesítően. Mindeközben a munka minősége is sokat számít, mert egy-egy letört növénycsúcs is haszonkiesést jelenthet a gazdának a hajtatott zöldségek esetében.

Idén az inflációval együtt összességében 7-8 százalékkal nőtt a zöldségágazat termelési költsége.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Jerzy Górecki)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés