hirdetés
Gazdaság

Megugrott a patikák forgalma

Jelentősen nőttek a gyógyszereladások, amiben az újabb koronavírus-járványhullámtól való félelemnek is szerepe lehetett.

Megugrott a patikák forgalma
hirdetés

Mintegy 48,9 milliárd forintos vényköteles támogatott gyógyszerforgalmat tapasztaltak a hazai patikákban szeptemberben, ami az egy hónappal korábbi értéket 3 milliárd forinttal múlta felül – számolt be róla a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatait elemző Hiflylabs Zrt. közlése alapján.

A növekedés aránya a megelőző hónaphoz képest 6,8, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2,9 százalékos volt.

A lap szerint az elmúlt hónapokban átmenetileg megugrott a lakossági gyógyszerállomány a márciusban tapasztalt, átlag feletti vásárlási volumen miatt, mely ősz elejére lecsengett.

Szeptemberben az elmúlt fél év legnagyobb forgalmát tapasztalták a vényköteles támogatott piacon, s az értékesített dobozok mennyisége most nagyobb mértékben (9,8%) nőtt, mint a forgalmi érték (6,8%). Tavaly szeptemberhez képest most 0,7 százalékkal adtak el kevesebb vényköteles gyógyszert a magyarországi patikák – ez szám szerint 16,8 millió darabot jelent. Eközben a KSH adatai szerint szeptemberben 2,7, októberben pedig 2,6 százalékkal emelkedtek a hazai patikákban a fogyasztói árak.

hirdetés

Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy szeptemberben újabb felhalmozási ciklushoz értünk el, s a gyógyszereladások megugrásában a koronavírus negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott.

Az előző hónapokhoz képest Budapesten nőtt a legnagyobb mértékben, mintegy 10,2 százalékkal a vényköteles gyógyszerforgalom, amelyet 9 százalékkal Baranya megye, illetve 8,3 százalékkal Csongrád-Csanád megye követett. Zala megye kivételével éves szinten minden megyében növekedést mértek, ott azonban 1,7 százalékkal csökkent a vényköteles gyógyszerforgalom, zömmel a daganatellenes szerek eladásainak visszaesése miatt.

A havi 6,8 százalékos növekedéshez főleg a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport (többek között a 70 százalékos forgalombővülést mutató antibiotikumok) járult hozzá, előbbiek 1,06, utóbbiak pedig 1,03 százalékponttal.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Pexels)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés