hirdetés
Gazdaság

Megnehezíti a bolti eladók napjait a vásárlási idősávok okozta feszültség

A boltokban az időseknek fenntartott idősávot egyre többen hagyják figyelmen kívül, az emiatt jelentkező feszültség pedig gyakran az üzletek dolgozóin csattan. A szakszervezet szerint így érdemes volna áttekinteni, hogy van-e még haszna ennek az intézkedésnek a kereskedelemben, miközben már az idősek sem csak délelőttönként próbálkoznak meg a vásárlással a tapasztalatok szerint.

Megnehezíti a bolti eladók napjait a vásárlási idősávok okozta feszültség
hirdetés

Feszültség forrásává vált az eredetileg a koronavírus terjedésének megelőzésére meghozott intézkedés, amelynek értelmében 9 és 12 óra között a 65 év felettiek, a nyitvatartási időn belül a további időszakokban pedig a többiek térhetnek be a boltokba vásárolni. A Magyar Nemzet cikke szerint egyre többen vannak, akik teljesen figyelmen kívül is hagyják ezt a korlátozást.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a némileg ellentmondásos helyzet főleg a dolgozókon csapódik le, mert a hatósági ellenőrzések nem jellemzőek, miközben azonban a kereskedők mégis tartanak attól, hogy a szabálytalanságok esetén büntetést szabnak ki rájuk. Mindez azt jelenti, hogy a beosztottakra hárul a helyzet kezelése.

„Ez rengeteg feszült szituációt idéz elő, legtöbbször azzal, hogy a vásárló nem érti, miért nem térhet be még mindig szabadon a boltba, akadnak, akik hangot is adnak az elégedetlenségüknek. A munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, vagyis nem veszik fel a kesztyűt a nehezebb esetekkel, de nő a feszültség a köreikben, mivel az ilyen helyzetekben rájuk nehezedik a még érvényben lévő idősáv miatti nyomás”

– ismertette a szakszervezeti elnök.

hirdetés

Elmondása szerint van olyan kereskedelmi egység, ahol délelőtt 9 és 12 óra között az ajtóban megállítják, de nem küldik el a rossz időpontban érkezőket, hanem ehelyett a bejáratig viszik nekik a terméket, ahol a fizetés is megtörténik.

Van olyan hely is, ahol rendszeresen előfordulnak „rosszkor” betérő idősek, akiket nem küldenek el, hanem legfeljebb figyelmeztetnek arra, hogy zsúfoltabb az eladótér.

Előfordul, hogy a kereskedők és a vásárlók nem viselnek maszkot, holott sokan jelenleg már az idősávok fenntartása helyett inkább a kötelező arcmaszkot és kézfertőtlenítést tartanák hatékony megoldásnak.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés