Gazdaság

Megépül a Tisza-tó első „úszófaluja”

A nem mindennapi koncepciót a Tisza-tavon valósítják meg, azon belül is az Abádi Kikötőben áll majd cölöpökön a tizenhét, négy évszakos ház, amelyből tíz már júniusban kész állapotba is kerülhet – számolt be róla az MTI.

Megépül a Tisza-tó első „úszófaluja”
hirdetés

Az úszófalut a kikötő tulajdonosa álmodta meg. Az MTI-nek Hoffer Ferenc – aki feleségével a kistarcsai székhelyű Hof-Fer Investor Kft. tulajdonos-ügyvezetője – azt mondta, hogy közel 800 millió forint a beruházás tervezett költsége, a házak árát azonban a leendő tulajdonosok fizetik, míg a partfejlesztést és a kapcsolódó beruházásokat finanszírozza az ő cégük. Az úszóházakat gyártó és építő Home System Europe Kft.-vel folytatnak együttműködést a projekt keretében.

Mivel a kikötő árvízvédelmi és Natura 2000-es területen van, így olyan megoldásra volt szükség, amely alkalmazkodik a rendszeres vízszintemelkedést hozó áradásokhoz. Az úszó házak a cölöpökön felúsznak az árvízkor, majd amikor levonul az ár, ismét visszaülnek a cölöpökre. Egyébként könnyűszerkezetes házakról van szó, amelyeket napelemmel is felszerelnek, amennyiben a tulajdonosuk ezt igényli.

hirdetés

Mint kitértek rá, a Hof-Fer Investor Kft. 2009-ben alakult, építőipari generál kivitelezéssel foglalkozott, az Abádi Kikötő üzemeltetését pedig 2014-ben vették át.

Az évről-évre történő fejlesztésekkel elérték, hogy a kikötő a térségben mára turisztikai központtá vált. Közel öt éve megnyitották a Tündérfátyol nevű szállodahajót, majd 2018-ra érték el a jelenlegi szolgáltatási kínálatukat, amelyben a kikötői mellett több különböző, a Tisza-tavat is érintő turisztikai szolgáltatás is szerepel.

A vállalat 17 embert foglalkoztat folyamatosan, nyáron pedig újabb 6-8 munkavállalóval bővülnek. A nyilvános cégadatok szerint a cég nettó árbevétele tavaly meghaladta a 103,5 millió forintot, s egy évvel korábban is 70 millió forint körül volt. Nyereségük 2020-ban 11 millió forint, 2019-ben megközelítőleg 9 millió forint volt.


hirdetés

További híreink
hirdetés