Gazdaság

Még hosszú időbe telhet, mire ismét elérik a tavalyi szintet a szállodák

Ahhoz, hogy a 2019-es szintre visszakerüljenek a szállodák, akár még két évre is szükség lehet Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint.

Még hosszú időbe telhet, mire ismét elérik a tavalyi szintet a szállodák

Ismét nyithatnak a szállodák, érkezhetnek a vendégek, így remélik, hogy ismét elindul azon az úton a szállodaipar, ahol korábban tartott, még ha egy jó ideig valószínűleg várni is kell arra, hogy ismét ugyanannyi vendég érkezzen. A budapesti szállodák esetében ellenben ősz előtt nem igazán lehet vendégekre számítani – írja az InfoStart.hu Flesch Tamás ismertetése alapján.

A fővároshoz képest a vidéket illetően jobbak a várakozások, hiszen ott a Szép-kártya hatása mellett amiatt is fordulhat meg több turista, hogy többen most külföldi úti cél helyett hazait választanak majd – ezáltal pedig az elmúlt hónap veszteségeit is könnyebben kiheverhetik a vidéki szálláshelyek.

Az MSZÉSZ elnöke szerint a járvány kitörése óta a vendéglátásban nagyon nagy mértékű elbocsátást lehetett tapasztalni, ellenben a szállodaiparban a leépítés alacsonyabb volt. Ott a tapasztalataik szerint a legtöbb helyen 60-70 százalékban sikerült megtartani azokat a munkavállalókat, akikkel ismét ki lehet nyitni, s vannak olyanok is, akiknek most lehetőségük nyílik arra, hogy visszamenjenek dolgozni.

„Én abban bízom, hogy munkaerő szempontjából ezt meg tudja oldani a szakma, és újból az a kedves és szakképzett munkaerő fogadja majd a vendégeket, mint előtte”

– tette hozzá az elnök.

Az elmúlt két hónap kieséseit illetően egyelőre pontos adatokat nem tudott mondani, de jelezte, sok pénzről beszélhetünk, vidéken az egész turisztikai szektort tekintve meglátása szerint több tíz- vagy százmilliárd forintos kiesésről lehet szó.

Ugyancsak kérdés még, hogy mikorra heverheti ki a sokkot az ágazat, de úgy vélik, hogy a 2019-es állapotok közelébe visszajutni még legalább két évbe telik majd.További híreink